Sairaanhoitajat ja lakko

Edellinen sairaanhoitajien lakko oli noin 20 vuotta sitten. Sairaanhoitajien laillinen lakko on aivan erilainen, kuin muiden ammattialojen lakko. Lakon aikana tehdään nk. suojelutyötä, jolla varmistetaan, että potilaat tulevat hoidetuiksi. Teho-osaston potilaat, synnytykset ja keskoset hoidetaan, samoin pitkäaikaispotilaat, akuutit tapaturmat, liikenneonnettomuudet, umpilisäkkeen tulehdukset jne. Puolet vuodeosastojen hoitajista on lakossa - toinen puoli tekee töitä lakkolaistenkin edestä.


Näin oli 20 vuotta sitten. Lakko jatkuu viikkokausia - potilaat tulevat hoidetuiksi. Häviäjä on lakossa oleva hoitaja, joka menettää osan palkastaan ja vuosilomastaan. Ansioluetteloon tulee merkintä lakkoon osallistumisesta. Hoitajat! Miettikää kaksi kertaa lailliseen lakkoon ryhtymistä! Ottakaa selvää lakon ehdoista ja suojelutyöstä!

Kokonaan eri asia on sitten laiton lakko. Silloin ei tehtäisi suojelutyötä. Kaikki hoitajat jäisivät pois työstä. Sellainen lakko kestäisi päivän ja Kataisen olisi pakko hellittää kukkaron nyöriä.

Veteraani sairaanhoitaja Lapua