Shakin suurmaa

Islanti on menestynyt jalkapallon EM-kisoissa. Pieni maa on saanut ansaitusti vilpitöntä arvostusta ympäri Eurooppaa. Jalkapalloa luonnehditaan usein ”vihreän veran shakiksi”. Strategisia ja taktisia yhtäläisyyksiä on hämmästyttävästi.

Harva kuitenkin tietää, että Islanti on asukaslukuun suhteutettuna maailman johtava shakkimaa. Islannissa on tällä hetkellä kymmenen shakin suurmestaria.

Shakki on maassa niin arvostettua, että suurmestarit nauttivat arvon saatuaan valtion palkkaa. Vertailun vuoksi Suomessa on historian aikana ollut kuusi suurmestaria.

Islanti on lisäksi tällä hetkellä ainoa maa maailmassa, missä shakki on vapaaehtoinen kouluaine.

Islantilaiset katsovat, että maa nousi suuresti maailmankartalle vuonna 1972, jolloin Reykjavikissa pelatussa maailman kuuluisimmassa shakin maailmanmestaruusottelussa yhdysvaltalainen Robert Fischer voitti neuvostoliittolaisen Boris Spasskin. Kylmän sodan aikana pelattu ottelu sai maailmalla valtavasti julkisuutta.

Varmasti Islannin shakkiharrastus näkyy myös maan pelityylissä jalkapallokentällä.

Jalkapalloasiantuntijoiden mukaan Islanti perehtyy poikkeuksellisen huolellisesti vastustajan pelijärjestelmään ennakkoon, ja luo sitä vastaan oman suunnitelmansa aivan kuin shakissa. Jokaisen vastustajan kohdalle luodaan oma taktiikka.

Islanti pelaa ilmeisesti EM-kisojen suunnitelmallisinta ja taktisesti parasta jalkapalloa.

Pienelle maalle ja kansalle se onkin selkeä etu yhdistettynä vahvaan itsetuntoon ja rohkeuteen.

Lisäksi Islannilla on pienen maan altavastaajan etu: maalla ei ole kuin voitettavaa.

Saa nähdä, miten Ranskan käy Islantia vastaan tulevassa puolivälieräottelussa.

JARI HEISKA

Islanninkävijä ja shakinharrastaja

Ylistaro

Kommentoi