Siksi Lentosotakoulun muistomerkissä on latinaa

Viime viikon Kauhavan Komiat-lehden yleisönosastossa ihmeteltiin, miksi Kauhavan Lentosotakoulun Perinneyhdistys ry:n perinneaukiolle pystyttämässä patsaassa on latinaa ja kysyttiin, onko sillä jotain tekemistä Ilmavoimien kanssa. Vastauksena esitän seuraavaa:

Traditio ja organisaation historia ovat luoneet Ilmavoimien perinteeseen latinankielisen sanonnan ”Qualitas Potentia Nostra”, ”laadussa on voimamme”. Tunnuslause korostaa organisaation tavoitetta, jonka saavuttamiseksi tarvitaan jokaisen ammattiryhmän taitoja ja sitoutumista. Kaikki koetaan yhdenvertaisiksi ja tärkeiksi koko organisaation laadukkaalle toiminnalle.

Ilmavoimien motto on kirjoitettu latinaksi. Latina on sivistyskieli, jota käytetään, kun arvostuksen ja kunnioituksen kohde halutaan liittää länsimaisen sivistyksen kulttuuriketjuun. Merkittävät muistopatsaat, ylioppilastutkinnon arvosanat, yliopistolliset tutkinnot, muistomitalit jne. kuuluvat tähän samaan ketjuun.

Juuri samanlaista kulttuurin perintöä kunnioittaen on Lentosotakoulun Perinneyhdistyksen perinneaukiolle pystyttämässä patsaassa latinankielinen tunnuslause ”PRO PATRIA ET TRADITIONE”, sillä muistomerkki on pystytetty kaikkien Lentosotakoulussa vuosina 1929–2014 palvelleiden muistoksi ja kunniaksi.

Heidän kaikkien ansiosta Ilmasotakoulun lipussa on edelleenkin – ainoana Ilmavoimien joukko-osastoista – 1. luokan vapaudenristi nauhoineen. Kyseinen tunnustus on annettu nimenomaan vaikeina sota-aikoina toteutetusta lentokoulutuksesta.

Näihin asioihin liittyy myös Perinneyhdistyksen patsaaseen kirjoitettu ylevä teksti. ”PRO PATRIA” tarkoittaa ”isänmaan puolesta”, et (pro) ”TRADITIONE” tarkoittaa ”Ilmavoimien historiallisen tradition puolesta”.

OLLI NIEMINEN

puheenjohtaja Lentosotakoulun Perinneyhdistys ry.

Kommentoi