Sokea luottamus seurakunnassa

Nurmon kappeliseurakunnan pappi Henna Salo vierailee kouluissa irakilainen turvapaikanhakija seuranaan. Salo on tuntenut kyseisen herran muutaman kuukauden, mutta menee hänestä takuuseen. Herättää suuresti ihmetystä, kuinka kukaan voi mennä takuuseen täysin eri kulttuurisesta maasta tulleesta ihmisestä, jonka taustoista ei ole mitään varmuutta.

Valkiavuoren koulun rehtori Kari Kunnarin mukaan tämä on täysin hyväksyttävää, koska koulussa vierailee myös mm SJK:n mestaruusjalkapalloilijoita sekä SPR:n edustajia. Ovatko edellä mainitut tahot verrattavissa taustattomaan turvapaikanhakijaan? Kunnari kertoo, että koululla ja seurakunnalla on Seinäjoen varhaiskasvatus ja koulutuslautakunnan hyväksymä yhteistyösuunnitelma. Seurakunta tuo islaminuskoisen turvapaikanhakijan luokkaan puhumaan uskonnostaan, maantiedosta, matkastaan läpi turvallisen Euroopan ja elämästään kotimaassaan.

Tällaiset aiheet eivät mielestäni kuulu seurakunnalle. Turvapaikanhakijan tarinat saattavat myös olla täysin tuulesta temmattuja satuja vailla totuuden häivää. Näistä asioista puhuminen lapsille niiden oikeilla nimillä, ilman asioiden pehmittämistä ja vääristelyä on täysin mahdotonta. Lapset luottavat sokeasti opettajiin, pappiin ja heidän kauttaan nyt myös turvapaikanhakijoihin. Samaan aikaan viranomaiset ohjeistavat suomalaisia muuttamaan käytöstapojaan ja vaatetustaan heidän seurassa. Poliisin tilastojen valossa moinen luottamus on erittäin vaarallista.

Vaikka koululla ei ole velvollisuutta ilmoittaa tällaisista vierailuista vanhemmille, silti mielestäni ilmoitus olisi hyvien tapojen mukaista. Erikoista on myös, että evankelis-luterilaisessa maassa ja vieläpä Suomen uskonnollisimmassa maakunnassa on aamunavauksista tiedotettava vanhempia etukäteen, mutta poliittinen islam-myönteisyys sallitaan.

Lisäksi näen erittäin ongelmallisena, että minuun, kenellä ei ole mitään valtaa, vaan ainoastaan rohkeutta puhua ja ottaa kantaa asioihin, ottavat vanhemmat yhteyttä, koska eivät itse uskalla vastustaa tätä rasistileiman pelossa. Ihmiset on peloteltu vaikenemaan näistä asioista mm. menetettyjen työpaikkojen ja luottamustoimien uhalla.

Nyt seurakunta yhdessä koulujen kanssa on päättänyt tehdä viattomista lapsista pelinappuloita ja tätä pyrkimystä vain harva uskaltaa vastustaa.

Seinäjoki

Kommentoi