Toivo Kuula on syntynyt Vaasassa

Kun ammatikseen kirjoittava musiikintutkija uskoo enemmän huutoa kuin faktaa, säveltäjämestarin kotipaikkakin saattaa vaihtua lennossa.

Klassisen musiikin erikoislehti Rondo väittää vaasalaista säveltäjää Toivo Kuulaa alavutelaiseksi. Virhe on nolo. Kuula ei ole missään elämänsä vaiheessa ollut alavutelainen.

Alavutelaisten huuto alkoi raivoisana vuonna 2012, kun haluttiin järjestää Toivo Kuula -laulukilpailu, ja luurangon ympärille oli pakko saada lihaa.

Tällöin paikkakunnalla alkoivat toimet siirtää säveltäjämestarin vaasalaisjuuret Alavudelle.

Lehtikirjoittelussa on jopa vilahtanut kätilön ”lausunto” uskottavana todisteena sekä Jalo Lahdensuon puheet Vaasan lyseossa. Tänä vuonna alavutelaiset uskalsivat jo väittää vaasalaisia varkaiksi: ”Vaasa on varastanut Toivo Kuulan!”.

Perimätiedon mukaan Toivo Kuula syntyi Alavudella saunassa. Asiasta ei ole päteviä kirjallisia todisteita.

Toivon vanhemmat Matti ja Sanna muuttivat Helsingistä Vaasaan joulukuussa 1881.

Virkatodistuksessa kerrotaan: ”Säveltäjä Toivo Timoteus Matinp. Kuula synt. 7.7.1883 Vaasassa. Kastettiin Vaasassa 15.7.1883. Kastoi kirkkoherra A. Nyholm.”

Juridisesti 1800-luvun lopussa olisi ollut mahdollista kastattaa Toivo-vauva Alavudella, koska toiminta ei ollut säädeltyä. Käytäntö yhdenmukaistettiin lailla vasta 1971. Silloin luotiin syntymäkotikunnan käsite, joka määräytyi äidin kotikunnan mukaan.

Piispainkokous tosin määräsi jo 1959, että lapsi merkittiin äidin seurakunnan kirjoihin ja että syntymäpaikaksi merkittiin äidin kirjoillaoloseurakuntaa vastaava kunta.

Nettisanakirja Wikipediaa on sörkitty herättämään mielleyhtymä säveltäjän olevan kotoisin jostakin muualta kuin Vaasasta.

Siellä lukee: ”Syntyi 7. heinäkuuta 1883 Alavudella Vehkakosken kylässä ja merkittiin kirkonkirjoihin vanhempiensa asuinpaikassa Vaasassa”.

Merkintä viittaa juonitteluun tai lapsikaappaukseen, vaikka kyseessä oli yleinen tapa.

Pitäisikö Toivon vanhempien päätöstä kastepaikasta kunnioittaa? He eivät halunneet pojastaan alavutelaista.

Alavuden kaupunki markkinoi rehvakkaasti itseään Kuulan syntymäkaupunkina. Totuutta löytyy omimisyrityksessä yhtä paljon kuin alavutelaisessa yksisarvishoidossa.

KATARIINA KORKMAN

Vaasa

Kommentoi