Turvapaikkahakijat eivät tulleet yllätyksenä

Turvapaikanhakijoiden hakijoiden vyöry realisoitui loppusyksystä, mutta asia ei kyllä tullut yllätyksenä. Vyöry oli tiedossa. Syyskuun viidentenä 2015 pääministeri Juha Sipilä julkaisi ”ilosanoman”, jonka mukaan hän antaa asuntonsa Syyrian sodan pakolaisille. Sipilän hyväntahtoisuutta tai mainostempausta, kuinka asian kukin haluaa nähdä, käytettiin häikäilemättömästi hyväksi. Asia uutisoitiin laajasti arabimediassa. Ihmissalakuljettajat saivat ilmaisen mainoksen.

Sisäministeriön virkamies kertoi loka-marraskuussa eräässä tilaisuudessa, jossa olin paikalla, että 2015 kesäkuun ensimmäisellä viikolla tuli ministeriöön tieto, että kokonaisia kyliä Irakista aikoo muuttaa Suomeen.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikössä työskentelevä ylitarkastaja Visa Knape kertoi PardiaNyt-lehdessä seuraavasti: ”Ensimerkit tulevasta pakolaistilanteesta saatiin viime tammikuussa, kun vastaanottokeskusten kapasiteettia alettiin nostaa. Vuonna 2014 turvapaikkaa hakevien määrät olivat laskeneet, mutta vuodenvaihteessa selvisi, että kyse oli vain suvantovaiheesta.”

1.2.2013 Käynnistyi Suomessa maahantulovarautumisen MAVA2-Hanke. Tällä hankerahoituksella on Suomessa laadittu toimintaohje järjestelykeskuksen perustamiseksi ja Laajamittaisen maahantulon varautumissuunnitelma.

Maahantulovarautuminen jaettiin hankkeessa 3 eri vaiheeseen: 1-Vaiheen muodostavat toimivat vastaanottokeskukset (3 000 paikkaa) ja niiden laajenemisvarat (noin 2 500). 2-Vaihe muodostuu Suomen Punaisen Ristin ja Maahanmuuttoviraston sopimuksesta. SPR huolehtii siitä, että sillä on resurssit jopa 10 000 paikan laajentamiseen. 3-vaiheessa (20 000–100 000 maahantulijaa) puhutaan jo laajamittaisesta maahantulosta. Poikkeuksena aiemmista vaiheista, laajamittaiseen maahantuloon varautuminen on nykylainsäädännön mukaan alueellisten ely-keskusten vastuulla. MAVA2-hankkeessa 3. vaiheen työlukuna pidettiin 80 000 vuosittaista maahantulijaa.

Hankkeen rahoituksesta osa tuli Euroopan pakolaisrahaston kautta ja hankkeen kansallisesta rahoituksesta vastasivat sisäministeriön maahanmuutto-osasto, sisäministeriön tutkimustyöryhmä, työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Maahanmuuttovirasto, Suomen Terveystalo Oy sekä Suomen Punainen Risti. Hanke päättyi 31.1.2015. Hanketta hallinnoi Suomen Punainen Risti.

Jos hanke on alkanut helmikuussa 2013, niin väistämättä nousee esiin kysymys, milloin tuota hanketta on aloitettu valmistelemaan? Useinhan hankettakin valmistellaan kuukausia tai jopa vuosia etukäteen. Eikös hankkeen loputtua aloiteta käytännön toteutusvaihe?

Juha Mäenpää

E-P:n piiripäällikkö Suomen Sisu

Kommentoi