Tuurin matkailukeskuksessa vielä paljon tehtävää

Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää maalasi myönteistä kuvaa elinkeinoelämän nousukaudesta, joka täällä Etelä-Pohjanmaan kaakonkulmalla pohjautuisi kauppaan ja teollisuuteen (Ykköset 18.4.2013).

Nousun kulmakiviin voisi liittää vielä matkailun. Matkailun kerrotaan olevan maailman nopeimmin kasvava bisnes. Suomessa matkailulla eletään leveimmin pääkaupunkiseudulla, Lapissa ja valtakunnan itäosissa. Mutta myös meillä täällä Etelä-Pohjanmaalla sillä on vihdoin nouseva trendi.

Maakuntamme matkailukeskittymät voisi luetella seuraavasti: Ähtäri (eläinpuisto), Tuuri (kauppakeskus), Kuortane (urheiluopisto), Härmä (huvipuisto & kylpylä), Seinäjoki (keskusta ja Kalajärven matkailualue) sekä Lappajärvi (kylpylä). Kunkin paikkakunnan jälkeen on mainittu veturi, jonka ympärille matkailu on keskittynyt.

Tuurissa Vesa Keskinen on tehnyt huikeaa työtä nostamalla yrityksensä tavaratalosta jokaisen suomalaisen tuntemaksi matkailunähtävyydeksi. Ja muut tunnetut tuurilaiset liikkeet peesaavat hienosti Veljekset Keskistä. Mutta ollakseen täysiverinen matkailukeskus Tuurissa olisi vielä paljon tehtävää.

Aivan liian usein olen saanut täkäläisessä kassajonossa vieressäni odottavalta asiakkaalta kysymyksen: ”Jäämme tänne yöksi, mutta mitä täällä voi tehdä kun kauppa menee kiinni?” ”Taksilla Alavudelle?” ”Entä sitten?” Meillä on hienolla konseptilla toimiva kyläkauppa, joka houkuttelee matkailijoita kaukaa, mutta iltatoimintaa heille ei ole tarjolla.

Äskettäin sulkeutui kylän ainoa pubikin rakennuksen purkamisen vuoksi! Yrittäjä haluaisi jatkaa toimintaansa, mutta liiketilaa kauppakeskuksen lähettyviltä ei tällä hetkellä löydy. Tuurin iltaiset kadut kumisevat tyhjyyttään.

Matkailukeskuksen tehtävänä on tarjota elämyksiä ja huolenpitoa asiakkailleen vuorokauden kaikkina aikoina: tekemistä, näkemistä, tapahtumia, ravintoloita ja majoitusta.

Hyvinä valtakunnallisina esimerkkeinä voisi pitää mm. Kalajoen hiekkarantoja ja Jämsässä sijaitsevia Himoksen laskettelurinteitä. Niissä houkuttelevan matkailuveturin ympärille on yrittäjien yhteistyön tuloksena kehittynyt mainiot puitteet matkailijan pitkäaikaiselle viihtymiselle.

Meillä on kaikki mahdollisuudet tehdä myös Tuurista huikea matkailukeskus. Se vaatii innokkaita yrittäjiä ja heidän saumatonta yhteistyötään kehitettäessä matkailijoille suunnattuja tuotteita ja palveluita.

Heitän pallon meille tuurilaisille yrittäjille ja Alavuden kaupungille.

Visa Marttila

luontomatkailuyrittäjä Tuuri