Vaasan hovioikeus vaarassa

Paraikaa Suomessa työskentelee asiantuntijakomitea, jonka tehtävänä on vähentää hovioikeuksien määrää kuudesta viiteen tai neljään. Rovaniemeä uhkaa muutto Ouluun, Tampere haaveilee Turun hovioikeudesta, Jyväskylä hamuaa sekä Kuopion että Vaasan hovioikeutta. Kouvolakaan ei ole elinkelpoinen. Ei liene sattuma, että Oulu ja Jyväskylä ympäröivine kepukuntineen ovat puolueen lemmikkejä.


Vaasan 1776 perustettu hovioikeus on maan toiseksi vanhin, hovioikeudentalo Suomen arvokkain ja museoviraston suojeluohjelmassa ykkösluokkaan kuuluva. Vaasan valttina on kaksikielisyys ja Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Vaasan yksikkö, josta valmistuu kaksikielisiä juristeja.

Historialliset perinteet ovat vahvat, mutta arvostetaanko niitä tarpeeksi tänä päivänä.

Vaasan hovioikeuden kohtalo liittyy myös Kokkolan seudun tulevaisuuteen. Onko suuntana Oulu vai Vaasa? Keskusta on suurena agraaripuolueena Euroopan Unionin maiden puolueiden dinosaurus. Puolue elää ja käyttäytyy vieläkin ikään kuin se olisi Neuvostoliiton suojeluksessa ja eläisi Korsimon ja Kekkosen aikaa. Perustuslakiakaan ja sen asiantuntijoita ei kunnioiteta. Puolue on suistettava vallasta seuraavissa vaaleissa.

Siirto Jyväskylään merkitsisi myös hovioikeuden historiallisten kokoelmien häviämistä arvotauluja myöten Keski-Suomeen!

Järkyttävintä on, että Vaasasta ja Pohjanmaalta ei löydy yhteistä poliittista tahtoa hovioikeuden puolustamiseksi. Nordmania, jonka oma puolue on sysännyt sivuraiteelle, lukuun ottamatta meillä ei ole valtakunnallisen tason poliitikkoja. Vaalien tulevat ehdokkaat ovat kunnallistasolla kelpoja, mutta Arkadianmäellä vaikuttajiksi ei heistä ole.

Pitäisikö Vaasan hovioikeuden pelastamiseksi perustaa kansanliike?

OLAVI ANTILA

Vaasa