Vaasassa vanhukset eivät saa hoitoa omalla kielellään

Luin 6.4. mielipidepalstalla, että Vaasa osaa hoitaa vanhuksensa. Laatuasiat syynätään tänäkin keväänä läpi, sanoo Matti Paloneva.

Uskonkin, että kaupungin omat palvelut ovat kunnossa, mutta miten käy, kun Vaasan kaupunki ostaa yksityiseltä Mikeva Oy:ltä vanhustenhoidon palvelut?

Kaarlen tupa Melaniemessä on dementiakoti, jossa yksi osasto on papereiden mukaan ruotsinkielinen Idan kammari. Todellisuudessa siellä harva osaa ruotsia.

Kysynkin, että eikö näiltä ihmisiltä, jotka tulevat tänne töihin vaadita mitään kielitodistusta?

Voimme vain kuvitella miltä vanhuksilta, joilla useimmilla on Alzheimerin sairaus, tuntuu, kun ympärillä puhutaan vieraita kieliä, ei Suomen kansalliskieliä, jotka ovat suomi ja ruotsi.

Kuvitelkaa itsenne sairaana paikassa, jossa teitä ei ymmärretä, ja itse ette ymmärrä kieltä. Aika pelottavaa vai mitä?

Kerron yhden tapauksista, jonka äitini joutui kokemaan. Minulle soitettiin töihin, että ambulanssi oli tilattu äidille.

Kysyin, mitä oli tapahtunut. Kerrottiin, että äiti on aggressiivinen ja mahdollisesti tarvitsee rauhoittavaa.

Kukaan ei hoitokodista mennyt Alzheimeria sairastavan äitini kanssa mukaan terveyskeskukseen, vaan hän joutui olemaan yksin 2 tuntia ennen kuin siskoni pääsi sinne. Eikö tämä ole jo heitteillejättöä? Eihän lastakaan jätetä yksin terveyskeskukseen.

Äidiltä ei saatu virtsakoetta otettua monen tunnin jälkeen ja hänet lähetettiin Huutoniemelle pakkohoitoon.

Lyhyesti kerrottuna siellä todettiin virtsatientulehdus, jota ei ole hoidettu. Mitään muuta lääkitystä ei määrätty kuin Kefexiiniä tulehdukseen.

Tultuamme takaisin Idan kammariin pyysin heiltä rehellistä vastausta, pystyvätkö he hoitamaan Alzheimer-sairasta. He sanoivat, että pystyvät.

Melkein samaan hengenvetoon kuitenkin sanottiin, että olisiko äidillä sittenkin parempi olla muualla?

Että sillä lailla.

Selvitin jälkeenpäin, koska viimeksi oli otettu virtsakoe. Mentiin raporteissa kuukausia taaksepäin. Mitään ei löydetty.

Miksi näinkin helppo asia kuin virtsakokeen ottaminen säännöllisesti vanhuksilta ei toimi? Tämä kuuluu mielestäni perushoitoon.

Äitini on kokenut sodan ja muita hirveitä asioita elämässään, mutta se ei riitä, vaan hänen täytyi kokea myös pakkohoito. Aivan turhaan.

Artikkelissa lukee että me Vaasan vanhusten huollon johdossa olemme rakentamassa sellaisia palveluja, että ne kelpaavat meille itsellemmekin.

Pitäisikö tästä ymmärtää, että tällainen vanhuspalvelu, josta kerroin ja jossa ei ole yhteistä kieltä, kelpaa itsellemmekin?

Kyllä meidän vanhuksilla on oikeus saada hoito ja palvelu omalla äidinkielellään. Näinhän meille omaisille luvattiin.

Artikkelissa mainitaan myös että koko henkilökunta käy kolmen vuoden koulutuksen, jossa opiskellaan vanhusten toimintakykyä ylläpitävää työskentelytapaa ja asiakaspalvelua.

Päteekö tämä myös ostopalveluun, jonka Vaasan kaupunki ostaa yksityiseltä?

Kun teette laatuarvioita, älkää ilmoittako etukäteen tulostanne. Siivotaanhan asunto ja autokin ennen kuin niitä näytetään.

Kiitän etukäteen Matti Palonevaa siitä, että hän on luvannut pyytää selvitystä Kaarlen tuvalta.

Ann-Christin Wilhelmsson

Vaasa