Vain itsekäs Suomi pärjää Euroopassa ja maailmalla

Euroopan unioni on parhaimmillaan itsenäisten ja terveesti itsekkäiden valtioiden talousliitto. Olen kiteyttänyt vaaliteemojeni pääotsikoksi: Itsenäinen ja itsekäs Suomi pärjää Euroopassa ja maailmalla.

Tässä on koko unionin alkuperäinen ydinajatus, joka pätee jokaisen EU-maan kansalliseksi ohjenuoraksi. Euroopan unionin liittovaltiokehitys on pysäytettävä. EU on parhaimmillaan itsenäisten valtioiden talousliitto.

Itsenäisten valtioiden talousliitto on sitä vahvempi mitä vahvempi kunkin yksittäisen valtion talous on – ja toisinpäin.

Se, että Suomi on menettänyt kilpailukykynsä, johtuu ennen kaikkea ylikalliista työvoimakustannuksista.

Niihin pitää saada roima alennus ja samalla pistää suitset suuhun yhä paisuvalle byrokratialle, joka lisää kohtuuttomasti sekä yritysten kustannuksia että hankaloittaa yrityksen päätehtävän hoitamista.

Byrokratiaa pyörittäessä yrittäjän aika ja voimavarat ovat poissa itse liiketoiminnan kehittämisestä.

Rohkeita ratkaisuja toimintaympäristön muuttamiseksi. Niitä Suomessa ja Euroopassa nyt tarvitaan, esimerkkeinä vaikkapa yritysverotus ja eläkeratkaisut.

Taloudellisen toimeliaisuuden näivettämisen aikojen pitää vihdoinkin loppua, ja turvallisuuspolitiikankin kannalta olennaisen tärkeää on, että kunkin yksittäisen valtion oma talous on kunnossa. Kun leipä loppuu, kaikkinainen sekasorto saa vallan.

Yritysmyönteinen veropolitiikka, yhteiskunnan yritysystävällinen ilmapiiri sekä työllistämiskustannusten kohtuullisena pysyminen ja niiden ennustettavuus ovat merkittävät tekijät myös investointihalukkuudessa sekä pääomien hakeutumisessa joko meille Suomeen tai meiltä pois.

On myös vihdoin laajasti tunnustettava, että yksityinen sektori ei pysty kantamaan – eikä sen tarvitsekaan kantaa – ylisuurta julkista sektoria. Sekä Suomen että kaikkien muiden EU-maiden julkinen sektori pitäisi pikaisesti laittaa vähintään 40 prosentin kulukuurille.

Rohkea kululeikkuri on kohdistettava myös EU:n hallinnollisiin kuluihin.

Suomen hyvinvointi on jatkossa kiinni yrittäjien ja omistajien uskalluksesta, innostuksesta ja rohkeasta riskinottokyvystä, toisin sanoen kasvuyrittäjyydestä. Juuri nämä kasvuyritysten tunnusmerkit ovat nyt hakusessa suomalaisyrityksissä.

Tarvitsemme Suomessa pikaisesti sukupolvenvaihdosbuumin. Tässäkin onnistumisessa olennaisin tekijä ovat verotusratkaisut. Verotusratkaisujen tulisi helpottaa sukupolvenvaihdoksia, nyt tilanne on totaalisen päinvastainen.

Taantuuko Eurooppa, on kysytty. Ei taannu.

Euroopalla on valtavat mahdollisuudet pysyä ja kehittyä entistä vahvemmaksi talous- ja teollisuusmahdiksi: huippuammattilaisia tuotekehittelyssä, taloudessa ja tekniikassa, tehokas koulutusjärjestelmä, valmis teollisuusinfra, pitkät teollisuusperinteet, aineetonta pääomaa uudenlaisiin innovaatioihin.

Ne on otettava ylpeästi ja itsekkäästi yhtä tehokkaampaan hyötykäyttöön, ja nähdä muut maanosat mahdollisuuksina, ei uhkina, eikä ainakaan niitä demonisoiden.

Lännen ei myöskään ole syytä olla kaikkitietävänä oppimestarina huseeraamassa täysin erilaisten itäisten kulttuurien sisäisissä asioissa, ja kehitysmaiden ongelmat on ratkaistava paikan päällä, ei seminaareissa hienojen konferenssikeskusten kabineteissa notkuvien herkkupatojen äärellä.

Peter Fryckman

liikemies, teollisuusyrittäjä eurovaaliehdokas, Muutos2011 Helsinki