Valeammatti taitaa olla aika yleinen

On taas käytännössä osoitettu, että kansanedustajien määrä on selvästi ylimitoitettu. Eduskunnan istunnoista ja kyselytunneilta on poikkeuksetta poissa noin 50 kansanedustajaa ja saman verran heistä ei ota kantaa äänestyksiin, kuten kävi viimeksi eripuraa aiheuttaneessa jalkaväkimiinaäänestyksessä.

Olisi hauska kuulla kansanedustajien selityksiä siitä, miksi he eivät hoida työtään, johon heidät on vaaleissa äänestetty.

Valelääkärien olemassaolo osoittaa, että moni kansalainen on valesairas, koska on pysynyt elossa valelääkärin hoidossa. Monessa muussakin ammatissa on vale-eksperttejä ilmennyt.

Mutta asia on hyväksyttävää silloin, jos valelääkärin vastaanottomaksut olisivat puolet pienempiä kuin oikean lääkärin. Vastuuhan on kuitenkin potilaalla itsellään mahdollisten hoitovirheiden sattuessa.

Lääkärin vastaanotolla voisi olla vaikka kyltti, jossa mainitaan lääkärin työhistoria ja koulutus, jolloin asiakas voi valita meneekö oikeaan lääkäriin vai halvempaan valelääkäriin.

Kaikkiin arvostettuihin ammatteihin saa paperit rahalla, ja kun vähänkin asiaan perehtyy tavallinen tallaaja ei eroa huomaa.

Ovatko esimerkiksi kaikki armeijan upseerit aitoja vai onko heidän joukossa ns. rahalla leivottuja valeupseereita?

Nythän on Saksassa löytynyt valeprofessori ja mitä kaikkea vielä löytyykään. Olen vakaasti sitä mieltä, että valekansanedustajat voitaisiin kytkeä pois eduskunnasta ja jättää listoille vain korkeaa työmoraalia kannattavat.

Presidenttikisassa etsitään taas valepresidenttiä, jonka päätösvaltaa on supistettu. Kohta hänen virkaansa ei enää edes tarvita, mutta täytyyhän maassa olla joku jota voi syyttää kaikesta mikä ei ole hyväksyttävää ja oikeaa.

Martti Hiltunen

Vaasa