Yleisönosastokirjoitus vuodelta 2015: Metsästys voidaan kieltää Ruotsin tapaan kokonaan tuulivoima-alueilla

Metsästysseurojen toimintaan tuulivoima-alueilla saattaa loppua kokonaan. Ruotsissa metsästys on kokonaan jo kielletty tuulivoima-alueilla ja sama on odotettavissa meilläkin.

Maanvuokrasopimuksissa on vaihtelevaa tekstiä. Joissakin on maininta, että metsästys sallitaan ja joillakin yhtiöillä on selvä maininta, että metsästysseurojen sopimuksia ei saa uusia.

Kysymykseksi jäävät nämä sopimukset, joissa mainitaan metsästys sallituksi. Entä jos metsästysseuran vuokrasopimus on määräaikainen? Voiko maan vuokrata seuralle määräajan päätyttyä uudella sopimuksella kysymättä lupaa tuulivoimayhtiöltä, jonka sopimus on merkitty rasitteena maarekisteriin ja on siis etusijalla kaikissa maankäyttöön liittyvissä asioissa?

Jos alue maakuntakaavassa vahvistetaan tuulivoiman tuotantoalueeksi, se on kuntia velvoittava, ja tuulivoiman etuoikeuksia on mahdoton kumota. Kaikki muu toiminta kaavan sisällä on pois suljettu. Sama pätee myös yksistään kunnan määräämässä alle kymmenen voimalan kaavassa. Huomionarvoista on, että ulkopuolisella vaara-alueella, joka ulottuu kaavasta 1,5-3 kilometriä, tulee toiminta- ja rakennusrajoituksia. Edellä mainitut perustuvat maankäyttö- ja rakennuslakiin.

Jokamiehen oikeudet eivät liene voimassa, kun voimala-alueille näyttää tulleen kieltotaulut, vaara-alue, asiaton liikkuminen kielletty tai luvaton liikkuminen kielletty. Tämä koskee ilmeisesti myös metsästäjiä, vaikka olisi marjasanko mukana!

Valtakunnallinen yleiskielto metsästykselle, kuten Ruotsissa on odotettavissa lähivuosina (Riistakeskuksen arvio) kun suurin osa voimala-alueista on valmiina.

Kalervo Uusitalo

Karijoki

Kommentoi