Tekniikan kehitys seuratoiminnassa

Olen tutkimustyötäni varten perehtynyt viime kuukausina paitsi Teknillisen Aikakauslehden numeroihin vuodesta 1912 lähtien, myös Vaasan Teknikkojen Seuran eli Vaasan Teknillisen Seuran (VTS) käsinkirjoitettuihin pöytäkirjoihin ja tilikirjoihin aina yhdistyksen perustamisvuodesta 1919 saakka.

Moni asia etenkin kokouskäytännöissä on pysynyt yllättävänkin samankaltaisena sadan vuoden aikana, mutta tekniikan kehitys on tämän ajanjakson kuluessa ollut huimaa.

Kun VTS perustettiin toukokuussa 1919, ei läheskään kaikilla perustajajäsenillä ollut käytössään sähkövaloa, juoksevaa vettä saati puhelinta, autosta puhumattakaan.

Johtokunta viesti keskenään sähkeitse, mikäli kyseessä oli kiireinen asia. Kokouksiin kutsuttiin kirjeitse ja ilmoituksella Vaasa-lehdessä. Nyt sähköpostit liikkuvat, kännykkä on kaikilla, VTS Facebookissa ja sähke olisi hitaimmasta päästä käytettävissä olevien viestintävälineitten joukossa.

Vuoden 1912 Teknillisessä Aikakauslehdessä mainostettiin, että vuokralaiset viihtyvät paremmin, mikäli asunnossa on keskuslämmitys. Sähkövalomainoksessa vakuutettiin, ettei se ole turhaa ylellisyyttä, vaan jopa parantaa työtehoa. Huonosilmäisenä tutkijana voin allekirjoittaa tuonkin väitteen. Pimeässä on hankala työskennellä.

Entä koska kuultiin Vaasassa ensimmäistä kertaa radiolähetystä? Aikakirjojen mukaan VTS:n kokouksessa vuonna 1924. Televisiota saatiin vielä odottaa 1950-luvun puoliväliin saakka, tietotekniikkaa olivat seuraavan vuosikymmenen huoneen kokoiset ”massamuistikoneet”. Henkilökohtaisista tietokoneista ei osattu edes haaveilla, älypuhelimista puhumattakaan.

Mikä sitten on säilynyt samankaltaisena läpi vuosikymmenten?

Ainakin kiinnostus uusimpaan tekniikkaan ja sen sovelluksiin, oli kyse sitten sementistä, keinosilkistä, radiotekniikasta, pesukoneista, sähköliesistä tai kaukolämmöstä. Vaasalaisen teknillisen ja kaupallis-teknillisen koulutuksen kehitys on aina ollut VTS:n sydäntä lähellä, stipendirahaston perustamista myöten.

Yritysvierailuja on harrastettu kautta vuosikymmenten, lähelle ja kauas. On vierailtu paikkakunnan teollisuuslaitoksissa, samoin naapurimaakunnissa Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa asti. Olkiluodon ydinvoimalassakin käytiin, samoin eduskunnassa.

On ollut suklaa-, drinkki- ja ruoanlaittokurssia. Korukurssi on tulossa. Hacklabin kanssa yhteistyössä pääsee puuhaamaan laserleikkurilla ja vaikkapa rakentamaan 3D-tulostinta.

Pysyvää on juuri kiinnostus verkottua muiden tekniikasta ja sen kehityksestä kiinnostuneiden kanssa, käydä yritysvierailuilla, kuulla mielenkiintoisia esitelmiä, pintakarkaisumenetelmistä verotukseen ja luovuudesta vaikkapa onnistuneisiin huvilakauppoihin.

Klubivoileivän parissa pikkutunneille saakka vietetyt rattoisat illanvietot pianon ääressä ovat viime vuosikymmeninä käyneet vähiin, mutta ei niitäkään toki ole tyystin unohdettu.

Sen enempää kuin naamiaisia, tanssiaisia tai muitakaan juhlia, joita itse kukin johtokunta on vuorollaan organisoinut. Siksipä VTS juhlii tänä vuonna 97½-vuotisjuhliaan, sillä tarvitseehan satavuotisjuhla arvoisensa kenraaliharjoituksen.

Kirjoittaja on vaasalainen yrittäjä ja tutkija

KommentoiLuetuimmat kolumnit