Pääkirjoitus

Älypuhelin, hyvä renki mutta huono isäntä

Suomalainen käyttää kännykkää keskimäärin 3,5 tuntia päivässä.
Suomalainen käyttää kännykkää keskimäärin 3,5 tuntia päivässä.
Kuva: Jaakko Elenius
Jaa artikkeli

Missä vaiheessa ihminen itse huomaa, että oma elämä pyörii aivan liikaa älypuhelimen ympärillä?

Tuoreessa kyselytutkimuksessa peräti 46 prosenttia vastaajista kertoi, että oli pyrkinyt vähentämään digitaalisten palvelujen, pelien tai sosiaalisen median, käyttöä viimeisen vuoden aikana. Havainto on hyvä alku.

Suomalainen käyttää kännykkää keskimäärin 3,5 tuntia päivässä, ja aika moni meistä viihtyy kybermaailmassa liiankin hyvin. Teknologiayhtiö Qvik selvitti suomalaisten aikuisten mielipiteitä ja kokemuksia arjen digitaalisista palveluista.

Lähes puolet kansasta hamuaa kännykän käteensä heti herättyään, ja yhtä monille se on sängyssä myös illan viimeinen tietoisen toiminnan kohde.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kyselyn mukaan toinen puoli kansasta alkaa olla kännykkäänsä niin koukussa, ettei tule ilman sitä toimeen edes vessassa käydessään. Kiukkuisimmat sosiaalisen median päivitykset saattavatkin olla näiden täysistuntojen sivutuotoksia.

Vakavasti ottaen älypuhelimista on tullut korvaamaton ja itsestään selvä osa ihmisten arkea. Kaupallisten palvelujen perässä myös suuren osan viranomaispalveluista saa jo kännykän kautta nopeasti ja helposti. Digitalisaation hyödyt näyttäytyvät useimmille pankkiasioinnin notkeudessa ja terveysasioiden Kanta-palvelussa.

Nopea kehitys on tullut ongelmaksi niille kansalaisille, joille älypuhelimen käyttö on eri syistä vaikeaa tai mahdotonta. Jos fyysinen palvelupiste on kaukana tai lopetettu, todellisena riskinä on yhteiskunnallinen syrjäytyminen.

Sähköiseen pankkiasiointiin tai reseptipalveluun ei taida helposti jäädä koukkuun, mutta riippuvuudeksi kehkeytyvää halua kohdistuu peleihin ja sosiaaliseen mediaan. Kännykkäkumara on eräänlainen kansallisasento, ja odotushuoneita hallitsee rupattelun sijasta ahne näpyttely.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajankäytön hallinnan menetyksen ohella älypuhelimen liikakäytöllä on monia kielteisiä seurauksia.

Kun elävä kontakti puuttuu, mielipiteistä tulee somessa Molotovin cocktaileja, joita heitellään toisuskoisten päälle. Lapsen vaativa katse ei tavoita lähiaikuista, jolla on taas menossa netissä elämää suurempi keskustelu kasvatuksesta. Muita on paha havaita liikenteessä, jos kaverin hassu Instagram-kuva vaatii välitöntä reaktiota sähköpotkulaudan päällä.

Vanha kansa tiesi suuressa viisaudessaan, että tuli on hyvä renki mutta huono isäntä. Sama havainto sopii älypuhelimiin, joiden tarjoamista mahdollisuuksista käytetään uutuudenviehätyksen huumassa kaikkia, lähes valikoimatta.

Sähköinen sekatavarakauppa on valitettavasti myös oiva kasvualusta kaiken maailman addiktioille salaliittoteorioista ylikuluttamiseen ja pornoon.

Ihmiset ovat yhä tietoisempia siitä, mitä panevat suuhunsa. Kaikesta päätellen myös digitaalinen ruokavalio olisi tarpeellinen itse kullekin meistä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje