Pääkirjoitus

Halpaa bensaa ja lääkärinaikoja - aluevaltuusto ei pysty mahdottomiin

Tulevien aluevaltuustojen päätösvallan rajoista liikkuu vaalikentillä monenlaisia harhaluuloja. Arkistokuva.
Tulevien aluevaltuustojen päätösvallan rajoista liikkuu vaalikentillä monenlaisia harhaluuloja. Arkistokuva.
Kuva: Eetu Sillanpää
Jaa artikkeli

Vaikka äänioikeutettujen lukumäärä on kasvanut tasaisesti, presidentinvaaleissa äänestäneiden määrä on vähentynyt koko ajan. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli vuonna 1994 hämmästyttävästi 82,2. Siitä on pudottu jo lukemaan 69,9.

Kuntavaalien äänestysprosentit ovat laskeneet vielä vauhdikkaammin – vuoden 1978 lukemasta 78,5 on syöksytty viime kevään lukemaan 55,1.

Tiedonpuutteella uneliaisuutta ei kannata perustella. Presidentinvaalit ovat henkilövaalit, ehdokkaita muutama ja toimenkuva kirkas. Kunnanvaltuutetunkaan työ ei ole rakettitiedettä, minkä jokainen voi todistaa itse valtuuston yleisönpenkiltä.

Tietoa saa, jos sitä tahtoo, ja monien mielestä tietoa saa, vaikka ei niin tahtoisikaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tiedonpuute uhkaa pudottaa myös tulevien aluevaalien äänestysprosentin lähelle Koskenkorvan alkoholipitoisuutta. Juuri kukaan ei kysyttäessä tiedä, mistä vaaleissa on kysymys.

Silti viimeisimmässä kyselyssä enemmistö vastaajista kertoi kuitenkin aikovansa äänestää. Jos kansanvallan keskimmäistä päätöstasoa lähdetään kokoamaan tältä pohjalta, tulos voi olla mielenkiintoinen.

Jos äänestäjällä ei ole aavistustakaan siitä, mihin hän on ehdokastaan saattelemassa, miten hän voi tietää, onko tämä sopiva ja pätevä tehtävään?

Sosiaalisen median keskusteluissa aluevaltuuston on oletettu pystyvän vaikuttamaan jopa bensan hintaan. Siinä mielessä ollaan toki jäljillä, että tulevien asiointimatkojen pituudet vaikuttavat kansalaisen bensan kulutukseen ja sitä kautta bensalaskuun.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Väliaikaiset valmisteluelimet ovat tampanneet aluevaltuustoille valmiin polun. Asialla ovat olleet maakuntien pätevimmät ja asiantuntevimmat henkilöt ministeriön valvonnassa ja oman maakunnan poliittisessa ohjauksessa.

Aluevaltuustoille jää kymmenen kuukautta aikaa tehdä isot periaatteelliset ratkaisut esimerkiksi siitä, millainen on maakunnan laajuinen palveluverkko.

Yksi asia taitaa olla jo selvä: pohjaesitys poikkeaa nykyisestä tilanteesta. Kun sote- ja pelastuspalvelujen tavoitettavuus irrotetaan kuntarajoista, myös aluevaltuutettujen on uskallettava nousta uudelle tasolle.

Ehdokkaan olisi rehellistä luvata tehdä parhaansa, eikä lupailla oman kulmakunnan mieliksi mahdottomia.

Valtuutetut eivät jaa lääkärinaikoja kaikille niitä tarvitseville, eikä heiltä vaadita edes sote-alan erikoisasiantuntemusta. Aluevaltuustot tekevät poliittisia päätöksiä asiantuntijavalmistelujen pohjalta.

Siksi valtuustoihin tarvitaan tolkun ihmisiä, jotka ymmärtävät yhteiskunnan toimintaa laajasti, ovat tiedonhaluisia ja myös valmiita järkeviin kompromisseihin.

Valtuutetut pannaan asialle, jossa heidän on osaltaan huolehdittava arvokkaasta kansallisomaisuudestamme, hyvinvointivaltiosta. Siihen työhön ei sovi mustavalkoinen siltarumpumekkalointi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje