Pääkirjoitus

Iskulauseiden sijaan ratkaisuja – mediakäräjät eivät ratkaise kunta-alan ongelmia

Tehy ja Super järjestivät mielenilmaisun Helsingissä 9. huhtikuuta 2022
Tehy ja Super järjestivät mielenilmaisun Helsingissä 9. huhtikuuta 2022
Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari
Jaa artikkeli

Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super aloittivat keskiviikkoaamuna ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko kunta-alalla. Kielto on voimassa toistaiseksi.

Järjestöt peruivat tiistaina lakon, jonka piti alkaa keskiviikkona, mutta ne kertoivat aloittavansa joukkoirtisanoutumisen valmistelun. Valmistelussa ollut potilasturvallisuuslaki veisi liittojen mukaan käytännössä hoitajien lakko-oikeuden.

Tikunnokkaan on nostettu tuore perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.). Hän kertoi tiistaina Ylen A-studiossa olevansa helpottunut hoitajalakon toisen vaiheen peruuntumisesta. Jos lakko olisi toteutunut, hän olisi vienyt esityksen potilasturvallisuuslaista hallitukseen.

Laki antaisi aluehallintovirastoille valtuudet määrätä hoitajia töihin lakon aikana sakon uhalla. Työntekijäpuolen Tehy ja Super pitävät sitä hoitajien pakkotyölakina.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kirjoitti Twitterissä, että lakia valmisteleva ministeri asettui työantajan puolelle. Koska Lindén ja Rytkönen ovat puoluetovereita, sosiaalisessa mediassa alkoi irvailu demarien jäsentenvälisestä kiistasta.

Lindén pannaan nyt yksin kantamaan naisjohtoisen hallituksen ja työnantajankin syntejä.

Entinen HUS-johtaja on joutunut maalitauluksi hyvin epäkiitollisella tavalla. Hän on ollut valmistelemassa potilasturvallisuuslakia virkavastuulla, eikä siihen voi sekoittaa omia poliittisia mielipiteitä. Ministeri ja hallitus eivät myöskään ole suoraan osapuolia palkkakiistassa.

Työministeriön nimittämä sovittelulautakunta yrittää rakentaa esitystä, jonka pohjalta hoitoalan ja laajemminkin kunta-alan palkkarakennetta voitaisiin alkaa parantaa pitkäjänteisesti. Nopeat alakohtaiset jättikorotukset eivät ole realismia, joten nyt kysytään kärsivällisyyttä.

Väläytelty joukkoirtisanoutuminen on järeä lakkoase, mutta irtisanoutumisten todellinen määrä kentällä olisi arvoitus. Niissä on nimittäin myös ammatillisia ja taloudellisia riskejä, jotka jokainen irtisanoutuja joutuisi ottamaan itse.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kunta-alan työmarkkinakriisi ei ratkea sillä, että osapuolet panevat toisensa selkä seinää vasten uhkailemalla koko järjestelmän kaatamisella. Sehän olisi tappio kaikille.

Sosiaali- ja terveysala, sivistys ja koko kuntasektori ovat palveluorganisaatioita ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan peruspilareita. Ne ovat vuosikymmenien rakennustyön tuloksia, joita on aihetta peruskorjata maailman muuttuessa. Nyt aika on kypsä palkkarakenteen korjaamiseen.

Lakkokevään tunnekuohut ovat ymmärrettäviä ja hyväksyttäviäkin, mutta mediakäräjien sijasta osapuolten kannattaa kohdata kasvokkain ja lähteä hakemaan ratkaisuja. Pahemmistakin paikoista meillä on menty neuvottelemalla yli.

Muutostarve on tosin niin iso, että se voi vaatia myös valtion vastaantuloa. Valtiohan on ensi vuoden alusta yhdenlainen osapuoli, kun sen kassan kautta kierrätetään hyvinvointialueiden palkkarahat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje