Pääkirjoitus

Kouluruokailusta tuli ideologiaa

Suomi otti ensimmäisenä maana käyttöön maksuttoman kouluruokailun heti sotien jälkeen. Maksuttomuudesta on pidetty tiukasti kiinni, vaikka maailma muuttuu vauhdilla.
Suomi otti ensimmäisenä maana käyttöön maksuttoman kouluruokailun heti sotien jälkeen. Maksuttomuudesta on pidetty tiukasti kiinni, vaikka maailma muuttuu vauhdilla.
Kuva: Jani Kaunisto
Jaa artikkeli

Suomalaisen kouluruokailun syntyyn liittyvät sota ja kriisiajat. Vuonna 1943 Suomessa säädettiin ensimmäisenä maailmassa laki maksuttomasta kouluruoasta.

Oppivelvollisuuden vastineeksi jokaiselle oppilaalle on tarjottu maksuton ateria jokaisena koulupäivänä vuodesta 1948 lähtien.

Viimeistään sotavuosina kansa oli oppinut, että pienintäkään kaveria ei jätetä. Kouluruokailu ja lapsilisät ovat rakentaneet suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvoa ja hyvinvointia enemmän kuin kukaan osaa laskea.

Ne ovat itsestäänselvyyksiä nyt, mutta joskus ne ovat vaatineet päättäjiltä rohkeutta, luovuutta ja kaukonäköisyyttä. Maksuton kouluruoka on ollut aikoinaan monelle lapselle ainut lämmin ateria päivässä.

Näin alkeista lähtenyt tuloerojen ja mahdollisuuksien tasaus oli köyhän maan edistyksellistä politiikkaa, joka omalta osaltaan takasi yhteiskuntarauhaa ja edisti maan modernisointia. Lämmin kouluruoka ei täyttänyt vain lasten vatsoja, vaan se tarjosi myös elämänuskoa perheille.

Aivan vastikkeetonta maksuton ruokailu ei alkuun ollut. Oppilaat velvoitettiin kasvattamaan ja keräämään ruokatarvikkeita koulukeittolaa varten. Kansakoulunopettajat pantiin ohjaamaan pikkuväkeä aidon lähiruoan hankinnassa.

Kouluruokaan liittyi siis alusta asti myös käytännöllinen, kasvatuksellinen ja opetuksellinen näkökulma: ruoka ei liiku pellolta pöytään itsestään.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nyt maksuton kouluruokailu on osa opetussuunnitelmaa yhdessä laadittuine ravitsemustavoitteineen. Myös terveydelliset syyt ja eettiset valinnat ovat arkea.

Maksuttomuus on silti edelleen itsestäänselvyys, vaikka kustannuspaineet ahdistavat suuria laitoskeittiöitä kaikilta suunnilta. Jokainen sentti annoksen hinnassa kertautuu.

Seinäjoen kaupunginvaltuusto teki maanantaina muodollisesti yksimielisen päätöksen maksuttoman vegaaniruoan tarjoamisesta sitä haluaville oppilaille.

Vegaaniruoasta oli kuitenkin jo ehtinyt kehkeytyä paljon merkitystään isompi asia, koska asian palauttaminen valmisteluun ideologisoitiin nopeasti erilaisiin tarpeisiin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Avaruuden pääkaupungista leivottiin sosiaalisessa mediassa ahtauden ja suvaitsemattomuuden pääkaupunkia, koska valtuusto halusi selvittää, mistä se oli oikeastaan päättämässä.

Suurimmalle osalle valtuustoa kyse oli käytännön asiasta, jonka tarpeellisuus, edut ja haitat punnitaan yleensä jo valmistelussa. Nyt valmistelua pidettiin puutteellisena.

Vastuullinen toiminta eli asian palauttaminen valmisteluun leimattiin takapajuiseksi, ummehtuneeksi ja nuorisovastaiseksi. Koulujen vegaaniruokaan sekoitettiin valtuustossakin kaikki mahdolliset mausteet etiikkaa, moraalia, rahaa, kansanterveyttä ja hallituspolitiikkaa myöten.

Perussuomalaisille myöntyminen näytti olevan – ainakin ryhmäpuheenvuoron perusteella – lähinnä tyytymistä pienimmän riesan tiehen. Neliraajajarrutuksella olikin jo saatu puserrettua riittävä kansallinen näkyvyys.

Puhtain paperein ei selviä aloitteen tehnyt nuorisovaltuustokaan. Innostuksissaan se ei nähnyt metsää puilta, ja mustavalkoisuus vei mukanaan osan valtuutetuistakin.

Johdonmukainen kuntapolitiikka on kuitenkin kompromissien taidetta. Päättäjiä syyllistävillä itkupotkuraivareilla ja uhriutumisilla saa hetkellistä näkyvyyttä, mutta kestävää tulevaisuutta niillä ei rakenneta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje