Pääkirjoitus

Kymmenen kuukauden odotus

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nostaa Nato-lipun linjapuheessaan kokoomuksen puoluekokouksessa Kalajoella 10. kesäkuuta 2022.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nostaa Nato-lipun linjapuheessaan kokoomuksen puoluekokouksessa Kalajoella 10. kesäkuuta 2022.
Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään kymmenen kuukauden kuluttua. Ajan kuluminen on suhteellinen käsite, sillä pikkulapselle kymmenen kuukautta on synttärien välinen aika eli ikuisuus. Ikäihmiselle se on lähinnä vain vuodenaikojen vaihtumista jatkuvasti rivakampaan tahtiin.

Politiikassa voi kymmenen kuukauden aikana tapahtua ihan mitä vain, kuten on valitettavasti nähty. Tästä hetkestä kymmenen kuukautta taaksepäin maailma oli jo toipumassa koronapandemiasta ja taloudessa oli toiveikkuutta myös Suomessa.

Koronavelkaa oli tosin jouduttu ottamaan hirvittävät määrät, ja Suomessa kiisteltiin siitä, olisiko kymmenelle miljardille eurolle tähdellisempiäkin kohteita kuin uudet torjuntahävittäjät.

Konekaupat kuitenkin tehtiin. Venäläinen öljy ja maakaasu pitivät talouden rattaat pyörimässä koko Euroopassa.

Helmikuun 24. päivän aamuna 2022 maailma muuttui, kun Venäjä hyökkäsi täydellä voimallaan Ukrainaan. Se sai vastaansa sekä olemassaolostaan taistelevan yhtenäisen kansan että pian koko sivistyneen maailman.

Turvallisuusympäristön äkillinen muutos sai Suomen ja Ruotsin hakemaan nopealla aikataululla Naton jäsenyyttä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aggressiivinen Venäjä on ajettu umpikujaan, mutta sodan seuraukset ravistelevat monin tavoin maailmantalouden rakenteita.

Ruoka- ja nälkäkriisi uhkaa erityisesti Afrikkaa, mikä voi johtaa uusiin kansainvaelluksiin kohti pohjoista. Inflaatiovauhti on nyt lännessä kovempi kuin aikoihin. Pakollinen irtautuminen venäläisestä energiasta on osoittautunut kivuliaaksi koko Euroopalle.

Maailmantilanne ja kiristynyt talous vaikuttavat tietysti koko ajan myös Suomen puoluepolitiikkaan. Viikonvaihteessa pidettiin kolmen perinteisen puolueen puoluekokoukset, joita voi luonnehtia eduskuntavaalien avauksiksi. Monenlaisia avauksia ehdittiin tehdäkin.

Nato-ratkaisun jälkeen kannatusmittausten kärjessä keikkuvalle kokoomukselle kymmenen kuukautta tuntuu varmasti yhtä pitkältä kuin pikkulapselle synttärien odottelu. Kokemusten mukaan kannatuskyselyjen suosiosta sulaa poikkeuksetta aina osa vaaleihin mennessä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytävillä kokoomuslaiset varoittelivat toisiaan ylimielisyydestä, mutta se ei estänyt Petteri Orpoa esiintymästä jo pontevana ja kestohymyilevänä pääministerinä.

Leikkauslistojen aika tulee joskus myöhemmin, viimeistään vaalien jälkeen. Työelämässä ainakin puhaltavat uudet tuulet, jos kokoomus saa haluamansa eli porvarihallituksen.

Keskusta sai hallituskumppaninsa ja opposition takajaloilleen lanseeraamallaan aluepolitiikalla. Sillä kutsutaan takaisin puolueuskonsa menettäneitä, mutta terminä erityistalousalue nostaa kyllä kylmiä väreitä.

Paikkansa puoluejohtajana säilyttäneen Annika Saarikon johdolla keskusta on edes yrittänyt hillitä valtion velkaantumista, mutta tulevat kuukaudet näyttävät, joutuuko se kantamaan muiden lailla kaikkia ”vasemmistohallituksen” syntejä.

Vasemmistoliiton johto halusi kiillottaa kilpeään Nato-realismilla, jonka syynä olivat eduskuntaryhmän Nato-kriitikot. Vaikutelma Ano Turtiaisen sielunveljistä kun ei ole uskottavimpia evästyksiä vaalikentille.

Puolue kulkee vaaleihin viisaasti perinteisillä teemoillaan, joissa kannetaan huolta erityisesti vähävaraisista.

Viikonvaihteen linjapuheiden perusteella lienee selvää, etteivät ainakaan kokoomus ja vasemmistoliitto istu vaalien jälkeen samassa hallituksessa. Keskustan kipuilun aste riippuu täysin sen tulevasta vaalimenestyksestä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje