Pääkirjoitus

Lapuan tapahtumat kertovat ulkopuolisille, miten paha Etelä-Pohjanmaalla on olla

Sateenkaariväki on pyrkinyt avartamaan Etelä-Pohjanmaan henkistä ilmapiiriä. Tekemistä on vielä paljon.
Sateenkaariväki on pyrkinyt avartamaan Etelä-Pohjanmaan henkistä ilmapiiriä. Tekemistä on vielä paljon.
Kuva: Miranda Kivekäs

Eteläpohjalaisessa suvaitsemattomuudessa on siirrytty pommien räjäyttelyyn. Sen on loputtava heti.

Mikään ei kerro sateenkaarilippujen tarpeesta niin paljon kuin se, että niitä revitään alas. Juuri näin on käynyt Lapualla, jossa nuoriso on tehnyt ilkivaltaa Lapua Pride -tapahtumia kohtaan ja häiriköinyt järjestäjiä. Lisäksi kirjaston tuulikaapissa räjäytettiin kotitekoinen pommi, kun samaan aikaan viereisessä rakennuksessa järjestettiin translakipaneeli.

Lakeuden Sateenkaari ry kertoi Facebookissa tunnistaneensa häiriköt ja pommin tekijät ja tekevänsä rikosilmoituksen. Yhdistys myös totesi, että se ei koe tilannetta erityisen uhkaavaksi.

Lakeuden Sateenkaari osoittaa reaktiossaan ihailtavaa malttia. Muiden eteläpohjalaisten ja erityisesti lapualaisten pitää nyt ottaa selvä tuomitseva kanta Lapuan tapahtumia kohtaan.

Vaikka kyse ehkä onkin nuorten ihmisten harkitsemattomasta käytöksestä, se kertoo karua kieltä henkisestä tilanteesta koko Etelä-Pohjanmaalla. Jostain halu hyökätä Pridea vastaan kumpuaa. Ikävä tosiasia on, että asenteet on opittu kotoa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hyökkäykset Pridea kohtaan eivät lopeta Priden järjestämistä tai vie seksuaalivähemmistöjä takaisin kaappiin. Erilaisuuden hyväksymisessä ja ymmärtämisessä on otettu niin paljon askelia eteenpäin, että taaksepäin ei enää mennä.

Tämä tulisi nyt ymmärtää myös Etelä-Pohjanmaalla, jolla on erittäin huono maine erilaisuuden hyväksymisessä. Jostain syystä se on usein käännetty jopa jonkinlaiseksi ylpeydenaiheeksi. Ahdasmielisyydessä ja toisten ihmisten vapauden rajoittamisessa ei kuitenkaan ole mitään ylpeiltävää.

Eteläpohjalaisuuteen liitetään yleensä hyveenä itsellisyys. Eteläpohjalainen on vapaa ja tekee mitä haluaa. Juuri eteläpohjalaisen pitäisi siis ymmärtää antaa muiden ihmisten olla sellaisia kuin haluavatkin. Jostain syystä maakunnassa kuitenkin elää vahvana pelko erilaisuutta kohtaan. Vapaus on hyvin rajoittunutta ja valikoitunutta. Karsinat ovat ahtaat.

Se ei lupaa hyvää maakunnan tulevaisuudelle. Henkisellä ilmapiirillä on merkitystä alueiden elinvoimalle. Etelä-Pohjanmaalle olisi erityisen tärkeä osoittaa henkistä kasvua, sillä maakunta kantaa painavaa historiallista painolastia.

Nyt esiin tullut Pride-hyökkäys kertoo ulkopuolisille, että Lapualla on paha olla. Hyökkääjillä on paha olla, kun he eivät siedä erilaisuutta. Erilaisiksi itsensä kokevilla taas on huono olla, koska ympäristö ei hyväksy heitä.

Hyökkäys Pridea kohtaan on laukaus omaan jalkaan. Etelä-Pohjanmaalle on vaikea saada ihmisiä asumaan tai edes turisteiksi, eikä se valitettavasti ole mikään ihme.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje