Pääkirjoitus

Nato-hakemuksesta alkoi uusi aika pohjoismaisessa yhteistyössä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre olivat keskiössä Kultarannassa maanantaina.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre olivat keskiössä Kultarannassa maanantaina.
Kuva: Lehtikuva/ Markku Ulander
Jaa artikkeli

Kaksipäiväisellä ulko- ja turvallisuuspoliittisella keskustelutapahtumalla tasavallan presidentin kesäasunnolla on pian kymmenen vuoden historia. Tänä vuonna Naantalin Kultarantaan kokoontumiseen ei tarvittu erikseen mietittyä teemaa. vaan aiheen tarjosivat viime aikojen tapahtumat Euroopassa ja Suomen Nato-hakemus.

Kultarantaan kutsuttiin noin 90 kotimaista politiikan, hallinnon, elinkeinoelämän ja median edustajaa. Televisioitujen keskustelujen lisäksi tapahtuma luonnollisesti tarjosi mahdollisuuksia verkostoitumiseen.

Sunnuntaina Naantalissa vieraili Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg. Hän puhui tiedotustilaisuudessa kieli keskellä suuta Turkin roolista Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemusten hankaloittajana.

Rivien välistä oli luettavissa, ettei Natokaan ollut osannut varautua Turkin sumeilemattomaan välistävetoon. Puolustusliitto joutuu ratkaisemaan Turkin ongelman sitkeällä diplomatialla, koska sotilaallisesti ja geopoliittisesti tärkeää jäsentä ei kannata nyt ärsyttää äkkiväärällä retoriikalla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maanantain paneelikeskustelussa mielenkiinto kohdistui erityisesti Nato-maa Norjan pääministeriin Jonas Gahr Støreen. Tyylikäs herrasmies ilmaisi koko olemuksellaan, että naapurimaiden ratkaisu on ollut kovasti myös norjalaisten mieleen.

Støren mukaan jännite Norjan ja Venäjän rajalla on ollut Ukrainan sodan aikana yllättävän vähäistä, eikä mailla ole ollut aiemminkaan hankaluuksia sopia rajankäynnistä Jäämeren maisemissa.

Støre meni keskustelussa heti asian ytimeen. Hänen mielestään Pohjoismaiden turvallisuus parantuisi, jos ne tekisivät yhteistyötä Naton sisällä. Suomi ja Ruotsi kasvattaisivat Naton pinta-alaa 16 prosenttia, mutta niiden yhteiskuntamallit toisivat lisäarvoa sitäkin enemmän: ”Pohjoismaat voisivat olla ääni sille, mitä Nato puolustaa.”

Støre selvensi, miksi ajatus pohjoismaisesta puolustusliitosta ei ole saanut juurikaan kannatusta. Pelkkä pohjoinen ulottuvuus ei riitä, vaan turvallisuudessa täytyy olla hänen mukaansa euroatlanttista yhteistyötä.

Pohjoismaiden sotilaallisen yhteistyön areena – jos sitä halutaan – on Yhdysvaltain johtaman Naton sisällä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Norjan pääministeri kertoi keskustelleensa aiheesta myös presidentti Sauli Niinistön kanssa. Presidentti oli kutsunut pohjoismaisuutta ikään kuin brändiksi. Käytännössä se tarkoittaa syvään juurtuneita yhteisiä arvoja sekä yhteiskunnallisesti että sosiaalisesti.

Vakaan pohjoismainen hyvinvointivaltion malli on kelvannut vaaliteemaksi jopa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, joissa oikeistopopulistit tosin leimasivat sen yhden sortin sosialismiksi.

Lisää pohjoismaista näkemystä keskusteluun toi Ruotsin ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Björn Fägersten. Myös hänen mukaansa Nato-jäsenyys voi syventää pohjoismaista yhteistyötä, jota Suomen ja Ruotsin jättäytyminen ulkopuolelle on aiemmin rajoittanut. Nyt voidaan puhua turvallisuuspolitiikastakin ilman pidäkkeitä.

Kultaranta-keskustelujen ilmapiirissä oli kansalaisen silmin aivan uudenlaista raikkautta ja uskoa tulevaisuuteen. Tämän kevään traagisten tapahtumien jälkeen kattavalle pohjoismaiselle yhteistyölle on paremmat edellytykset kuin koskaan ennen.

Kylmän sodan aikainen poliittinen pakkopulla, ystävyysliturgia itään, tartutti myös Pohjolan suhteisiin hiukan päälle liimattua pönäkkyyttä. Aitoa ystävyyttä ei ole tarpeen todistella joka käänteessä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje