Pääkirjoitus

Rajoituksilla tasapainoilu edellyttää nyt alkuaikojen johtajuutta

Valtioneuvoston tiedotustilaisuus korona-ajan alkupäivinä maaliskuussa 2020. Arkistokuva.
Valtioneuvoston tiedotustilaisuus korona-ajan alkupäivinä maaliskuussa 2020. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen
Jaa artikkeli

Tuskastuttavan pitkä koronapandemia on johtanut tilanteeseen, jossa jokainen päivä tuo uusia ongelmia myös rajoituksista vastaavalle hallitukselle ja viranomaisille.

Maa olisi johdettava ulos ahdingosta, mutta rajoitusten kohdistaminen tuottaa yhä ärhäkämpää kritiikkiä.

Tehokkain keino olisi tietysti pysäyttää kerralla koko maa ja pakottaa fyysiset kontaktit nollaan. Koska se on mahdotonta jo yhteiskunnan toimintojen kannalta, olisi löydettävä armeliaampia keinoja estää taudin leviäminen.

Kokoontumisia rajoitetaan pakolla, koska maskit, rokotukset ja yleiset käyttäytymisohjeet eivät ole riittäneet.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tartuntoja tulee nyt joka päivä pienehkön pitäjällisen verran. Maa ei yksinkertaisesti kestä tartuntojen eksponentiaalista kasvua, sillä se tarkoittaisi pahimmillaan kymmeniätuhansia sairastuneita samaan aikaan.

Pakon edessä asetettuja rajoituksia on arvosteltu ankarasti koko korona-ajan eli kohta kaksi vuotta. Niin kauan kuin äänessä ovat olleet vain foliohattuiset koronankieltäjät ja muut salaliittouskovaiset, kritiikki on voitu huoletta ohittaa hassuna vastatuuleen huutamisena.

Korona-aika on paljastanut karusti, ettei kaikille hyvinvointivaltion kansalaisille selvästikään paista sama aurinko edes maailman onnellisimmaksi mainitussa maassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jotakin kritiikkiä maan hallituksen on kuunneltava molemmilla korvillaan.

Maanantaina matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö ilmoitti uudesta kantelustaan, joka koskee ruokaravintoloiden koronarajoituksia. Sen mielestä hallituksen päätöksen laillisuus on tutkittava, koska sillä on erittäin kielteiset vaikutukset yrittäjiin ja työntekijöihin.

Tiistaista lähtien ruokaravintolat voivat anniskella leviämisalueilla alkoholia kello 17:ään asti. Ne saavat olla auki kello 18:aan asti ja koronapassia käyttämällä iltakahdeksaan.

Etujärjestö kritisoi sitä, että rajoitukset näyttävät lähinnä suojelevan rokottamattomia. Mara nimittäin ehdotti ennen joulua, että ravintoloihin sisään pääsemiseen vaadittaisiin aina joko täyttä rokotussarjaa tai sairastettua koronatautia. Pelkillä koronatesteillä ei siis pääsisi enää sisään.

Ravintola-alaa on helppo sympatisoida. Rajoitustoimet hyväksyvienkin on vaikea ymmärtää logiikkaa, johon yksittäiset toimet perustuvat. Ovien sulkeminen kaikilta on toki reipasta palokuntatoimintaa, mutta joillekin ravintolayrityksille se voi olla lopullinen kuolinisku.

Siisti syöminen on eri riskiluokan toimintaa kuin viinan juominen baarissa seurannaisilmiöineen. Kulttuurin ja urheilun seuraaminen sisätiloissa isommallakin joukolla on sentään edelleen mahdollista, jos jokaiselle on varattuna oma tuoli.

Harakka tervatulla katolla, sellaiselta hallituksen toiminta nyt näyttää. Korona-ajan pitkityttyä on ruvettu kaipaamaan pandemian alkuaikojen juhlallista johtajuutta. Erilaisia selittäjiä on julkisuudessa jo aivan liikaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli