Pääkirjoitus

Ruotsin pääsiäismellakat olivat pelon ja epävakauden lietsontaa

Poliisiautot tulessa Sveaparken-puistossa Örebrossa pitkänäperjantaina.
Poliisiautot tulessa Sveaparken-puistossa Örebrossa pitkänäperjantaina.
Kuva: Lehtikuva/AFP/Kicki Nilsson
Jaa artikkeli

Ruotsalaisten pääsiäinen sai poikkeuksellisen väkivaltaisen ja verisen luonteen, kun mellakat levisivät maan eteläosien suuriin kaupunkeihin. Silmittömässä tuhovimmassa loukkaantui kymmeniä poliiseja ja tuhoutui poliisiautoja.

Ruotsin poliisiylijohtaja kuvasi väkivaltaisuuksia vakaviksi rikoksiksi yhteiskuntaa vastaan. Hyökkääjillä olivat aseinaan kivet ja polttopullot, ja virallisen tiedon mukaan heidän tarkoituksensa oli tappaa poliiseja.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle, kun tanskalaisen äärioikeistopoliitikon Rasmus Paludanin oli määrä kiertää eri puolilla Ruotsia.

Hänen tapoihinsa on kuulunut polttaa julkisesti Koraaneja maahanmuuttajien asuttamilla alueilla. Hän masinoi Koraani-provokaation Ruotsissa jo kaksi vuotta sitten, ja sen jälkeiset levottomuudet tulkittiin muslimitaustaisten maahanmuuttajien reaktioiksi.

Tällä kertaa Paludan ei edes itse ilmestynyt useisiin mielenosoituksiin, mutta se ei estänyt tapahtumien ryöstäytymistä eri puolilla maata väkivaltaisiksi mellakoiksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maanantaina Ruotsin poliisi piti tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin, että väkivaltaisuuksilla olivat todennäköisesti yhteydet maan kasvavaan ja laajenevaan jengirikollisuuteen. Aivan kevyin perustein poliisi ei tällaista arvelua jaa, joten sillä täytyy olla asiasta todisteitakin.

Koraanien polttamisella uhkailu viittasi siihen, että tuleville tapahtumille haluttiin suuren yleisön silmissä uskottava selitys. Se alkoi kuitenkin murentua nopeasti, kun järjetön hävitysvimma kohdistuikin järjestystä ylläpitäviin poliiseihin.

Uskontoon ja maahanmuuttoon liitetty motiivi oli tehokkaaksi todettu syy saada mellakointihaluiset liikkeelle. Todellinen tavoite oli alusta alkaen toinen – yleinen yhteiskuntarauhan järkyttäminen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Euroopan tapahtumat panevat epäilemään, että Ruotsin mellakoilla olisi kytkös omanlaiseensa järjestäytyneeseen rikollisuuteen, valtiolliseen hybridivaikuttamiseen.

Ruotsin epäonnistumiset maahanmuuttajien kotouttamisessa ja osittain siitä johtuva jengirikollisuuden kasvu tarjoavat ohittamattoman mahdollisuuden katkeruuden ja epävakauden lietsontaan.

Aina löytyy eri tavoin kiihkomielisiä ihmisiä tai ihmisryhmiä, jotka eivät ymmärrä osaansa niin sanotussa isossa kuvassa. Neuvostovaltion perustaja Lenin kutsui näitä ihmisiä hyödyllisiksi idiooteiksi.

Ruotsin ja Suomen lähestyvät Nato-päätökset tulevat lisäämään vaikuttamisyrityksiä, joissa todelliset motiivit verhotaan muuksi. Valtioterrorismillahan on sama päämäärä kuin millä tahansa terrorismilla – pelon ja epävarmuuden lietsominen kohdemaassa.

Keskinäinen kyräily, katkeruus ja viha ovat kaikki pois yhteisestä puolustusvoimasta, jos sitä joskus tarvitaan. Siksi Suomessakin on korkea aika ymmärtää, etteivät ainakaan kivet ja polttopullot ratkaise kotouttamisen ongelmia. Ne vain tuhoavat mahdolliset hyvän tulevaisuuden idutkin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje