Pääkirjoitus

Taas yhden lajin pohjanoteeraus

VKK:n Ano Turtiainen leimasi valituksen salakuvauksesta ”turhaksi ulinaksi”. Arkistokuva.
VKK:n Ano Turtiainen leimasi valituksen salakuvauksesta ”turhaksi ulinaksi”. Arkistokuva.
Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Jaa artikkeli

Eduskunta jatkaa epäillyn salakuvaamistapauksen käsittelyä juhannuksen jälkeen. Kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.) kertoi tulleensa salakuvatuksi eduskunnassa, ja Twitteriin ilmestyikin kuva Suomelasta istumassa eduskunnan kahvilassa lyhyeen mekkoon pukeutuneena.

Asialla oli Valta kuuluu kansalle -puolueen toinen varapuheenjohtaja Jarno Vähäkainu. Kuvan saatteena oli teksti ”Kyllä, aikamoista seksuaalista häirintää koin viimeksi, kun kävin eduskunnan kahvilassa”.

Eduskunta ottaa tapauksen vakavasti, koska sen on näytettävä esimerkkiä sekä lain noudattamisessa että käytöstavoissa. Salakuvaus lainsäätäjien talossa on jo ajatuksena hyytävä.

Moraalisen tuomittavuuden lisäksi julkaisija on voinut syyllistyä jopa rikokseen. Tapaus pyritään ratkaisemaan eduskunnan osalta ennen kesän istuntotaukoa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi Ylen aamu-tv:ssä torstaina, että tapaus saattaa johtaa ainakin kuvan jakaneen henkilön määräaikaiseen tai pysyvään porttikieltoon.

Vähäkainulla on ollut puolueasemansa vuoksi oikeus liikkua eduskunnassa vapaammin kuin tavallisille vierailijoille on mahdollista.

Voi olla, että hän teki toilailullaan samalla karhunpalveluksen koko eduskunnan avustajajärjestelmälle, joka perustuu luottamukseen ja terveeseen järkeen.

Seksuaalinen häirintä on ollut aiheesta keskiössä myös eduskunnassa. Esiin nousseet tapaukset urheilujärjestöissä ja puoluepolitiikassa osoittavat, että ihmisten ja organisaatioiden toimintatavoissa ja asenteissa on edelleen paljon korjattavaa.

Kaikki häirintä ja kiusaaminen on tuomittavaa, ja ilmiöön puuttuminen on jokaisen vastuulla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kyseisen kuvan teki provokatiiviseksi saate, jolla vakava asia lyödään typerästi leikiksi. Lisää löylyä löi VKK:n puheenjohtaja, kansanedustaja Ano Turtiainen leimaamalla Suomelan reaktion ”turhaksi ulinaksi”.

Hänen mielestään eduskunnan kahvilassa saa kuvata ja kuva on eduskunnan sääntöjen mukainen, koska eduskunta on hänen tulkintansa mukaan julkinen paikka.

Turtiaisen logiikalla siis kaikenlainen julkisuus on kansanedustajalle hyvää julkisuutta, koska se tekee edustajan ihmisille tutuksi.

Hän on itse tämän periaatteen kävelevä mainosmies. Sosiaalisessa mediassa asia muotoillaan näin: ”Aina kun kuvittelee VKK:n saavuttaneen pohjakosketuksen, niin onnistutte vetämään ässän hihasta.”

Eduskunnalla, kuten koko kansalla, on ollut poikkeuksellisen painostava kevät. Maailman muututtua vaaralliseen suuntaan eduskunta on tehnyt yksituumaisesti raskaita päätöksiä maan tulevaisuudesta.

Kaiken tämän jälkeen parlamentti joutuu paimentamaan käytävillään liikuskelevaa poliitikonalkua, jolla näyttää olevan aikaa ja intoa kurkistella naisten hameiden alle ja tarjota toiminnastaan vielä todisteetkin julkisilla päivityksillään.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje