Jakso 10: Paljousalennus toimii vaatekaupassa, mutta ei käräjillä – Rikosoikeuden professori: Oikeudenmukainen rangaistus ei ole vain matematiikkaa

story-image

Tietyistä rikoksista annettavat tuomiot sytyttävät herkästi keskustelun somessa ja eri medioiden mielipideosastoilla.

Yleistäen voi sanoa, että tuomioita pidetään aina liian lievinä. Tasaisin väliajoin puheenaiheeksi nousee myös se, että meillä Suomessa useamman rikoksen tehneen rangaistuksille voidaan antaa kansankielisesti ilmaistuna paljousalennusta.

Juuri paljousalennuksesta johtuva ärtymys on syy sille, miksi tekstaritohtori tutkii tämän jakson tekstaripotilasta. Sen voi hoitaa kuntoon vain selvittämällä, onko rikostuomioissa todella käytössä paljousalennus, vai miten useampia rikoksia tehneen henkilön rangaistus määräytyy?

Tähän kysymykseen jaksossa vastaa rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta. Hän työskentelee myös johtajana kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa, sekä ohjaajana oikeustieteen tohtoriohjelmassa.

Nuotio on tutkinut esimerkiksi rikoslain uudistumista ja turvallisuutta hyvinvointivaltiossa. Häntä kuullaan usein asiantuntijana erilaisissa rikosoikeutta ja yhteiskuntatieteitä käsittelevissä kysymyksissä.

Tekstaritohtorille Nuotio kertoo mielipiteensä paljousalennus-sanan käytöstä rikostuomioiden yhteydessä. Lisäksi hän avaa muun muassa sitä, millaista vaikutusta vankien määrällä on yleiseen turvallisuuteen Suomessa.

Jaksossa käsiteltävä tekstiviesti on julkaistu Ilkka-Pohjalaisen Tekstaten-palstalla verkossa 7.11.2022 ja paperilehdessä 8.11.2022.

Alkuperäinen viesti:

Rikoksistakin voi saada paljousalennusta tyyliin; tee kolme rikosta, saat tuomion vain kahdesta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje