Jakso 5: Hiilivoimalat haluttiin sulkea, kunnes sähkön hinta pomppasi – Tarvitaanko kivihiilen renessanssia?

story-image

Tässä tulee viides jakso Tekstaritohtoria, olkaa hyvä!

Podiklinikalla tutkitaan tällä kertaa hiilivoimaa, sen tulevaisuutta ja nykyisyyttä Suomessa. Kivihiiltä energianlähteenä käyttävät voimalat on luvattu sulkea kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä, mutta pysytäänkö aikataulussa? Pitäisikö hiilen polttamista jatkaa, jotta sähköä riittää ja sen hinta pysyy kurissa?

Asiantuntijana kuullaan energia-alan etujärjestöä Energiateollisuutta edustavaa Jari Kostamaa. Hän kertoo, millainen merkitys hiilivoimalla on Suomen sähköntuotannossa ja sen, kuinka järkevää ja mahdollista hiilivoiman käyttöä on lisätä näin 2020-luvulla.

Mukana on myös toimittaja Suvi Peltolan laatima selvitys Suomen sähköntuotannon tehoreservijärjestelmästä. Koska kyseinen järjestelmä on kaikkea muuta kuin kunnossa, saatetaan sähkönkulutusta rajoittaa ensi talvena kiertävillä sähkökatkoilla.

Luvassa siis tiukkaa ja ehkä hieman hankalaa, mutta takuulla jokaista suomalaista koskettavaa asiaa.

Jaksossa käsiteltävä tekstiviesti on julkaistu Ilkka-Pohjalaisen Tekstaten-palstalla verkossa 8.9.2022 ja paperilehdessä 9.9.2022.

Alkuperäinen viesti:

Onko aatteellinen ilmastostalinismi ainoa este ottaa käyttöön muutamaksi kuukaudeksi 5 suljettua hiilivoimalaa, kyseessä on sähkön saanti ja sen riittävyys ja hintasota. Hyötyjät on Suomen kansa, tulotasoon katsomatta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje