Jakso 9: Tekstaripotilaan kova väite: Syöpäseulonnoissa syrjitään miehiä – Lääkintöneuvos kertoo, miksi miesten yleisintä syöpää ei seulota laajasti

story-image

Tekstaritohtorin yhdeksännen jakson aihe on vakava, herkkä ja vaikeakin, sairaus nimeltä syöpä.

Positiivista on se, että jakson tekstaripotilas vaikuttaa täysin terveeltä. Podiklinikan hoitopöydällä pötköttelevä viesti kantaa kuitenkin huolta muista, ennen muuta miehistä.

Suomessa syöpäseulontojen piiriin kuuluvat niin rintasyöpä kuin kohdunkaulan syöpä. Sen sijaan miesten yleisintä syöpää eli eturauhassyöpää ei seulota.

Tästä syystä nykyinen syöpäseulontoja ohjaava laki ja asetus saattavat ainakin ensisilmäyksellä näyttää siltä, että ne syrjivät miehiä.

Millä perusteilla Suomessa seulotaan joitain syöpiä, ja joitain toisia taas ei? Tähän kysymykseen vastaamisessa tekstaritohtori konsultoi sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsää.

Hän on työskennellyt muun muassa THL:n ylilääkärinä ja osallistunut nykytehtävässään esimerkiksi sote-uudistuksen valmisteluun.

Pikkujämsä tuntee hyvin myös syöpäseulonnoista annetun asetuksen. Tekstaritohtorille hän kertoo, miksi eturauhassyöpää ei seulota väestötasolla, ja kommentoi tekstaripotilaan ajatusta toista sukupuolta syrjivistä syöpäseulonnoista.

Jaksossa käsiteltävä tekstiviesti on julkaistu Ilkka-Pohjalaisen Tekstaten-palstalla verkossa 10.11.2022 ja paperilehdessä 11.11.2022.

Alkuperäinen viesti:

Kaikki vouhkaa tuosta sotesta näin vaalien alla, mutta mihin on unohtuneet miehet ilmaisista syöpäseulonnoista? Naisihmisenä olen saanut lapun postiin 30 v. jälkeen joka 10. v. milloin mihinkin. Eturauhassyöpä on tosi yleinen miehillä nykyään, miksi ei kuulu seulonnan piiriin? Syrjintää sukupuolen mukaan?

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje