75-vuotiasta konevanhusta kuvattiin kuin filmitähteä – "DC-3 ei jätä ketään kylmäksi"

Douglas DC-3 OH-LCH paistatteli talven jälkeen päivää Vaasan lentoasemalla satojen ihailevien silmäparien alla. Keskipäivällä se teki puolen tunnin kierroksen taivaalla. Kuva: Jarno Pellinen
Jaa artikkeli

Douglas DC-3 OH-LCH keräsi tänään satoja ihailevia katseita Vaasan lentoaseman avointen ovien ilmailupäivässä. Onnekkaimmat pääsivät sen kyydissä puoleksi tunniksi Vaasan taivaalle.

Konetta kuvattiin ja videoitiin runsain määrin aina siihen asti, kunnes se kaarteli kaukana taivaalla.

– Vanhassa koneessa on hyvä henki, tunnelma ja äänimaailma. Sen kun kerran kuulee, sen tunnistaa aina. DC-3 ei jätä ketään kylmäksi, mekaanikko Hannu Vesala tunnelmoi ennen lentoa.

Kalifornian Santa Monicassa vuonna 1942 valmistettu kone siirtyi vuonna 1986 nykyisen omistajansa Airveteran Oy:n haltuun. Konetta operoi ja huoltaa DC-yhdistys ry.

– Pohjalainen miesporukka pitää koneen ulkonäöstä talkoovoimin huolta. Se on heille kunnia-asia. Me mekaanikot emme pystyisi millään pitämään sitä niin hyvässä kunnossa kuin Virtain miehet, Vesala toteaa.

OH-LCH on Suomen ainut toiminnassa oleva DC-3 kone. Se on ollut 15 viime talvea Vaasan lentoaseman hallissa ja lentää vuosittain noin 50 tuntia Suomessa ja ulkomailla.

– Tänä vuonna suuntaamme Tanskan Roskilden Airshow’hun, Vesala informoi.

Koneella on yhdeksän lentäjää ja 14 purseria sekä yli 30 mekaanikon ja asentajan huoltojoukko.

– Lentäjien keski-ikä on noin 70 vuotta, ja koneen vanhimmat pilotit ovat 80-vuotiaita. Nuorilla ei ole enää käytännön kokemusta vanhoista bensapotkurikoneista. Tämä on huru-ukkojen käsissä, Vesala nauraa.

Vaasan lentoaseman avointen ovien ilmailupäivästä vastasi Finavia. Päivän aikana lentokentän yläpuolella nähtiin DC-3:sen lisäksi laskuvarjohyppääjiä, purjelentokoneita, varjoliitimiä ja lennokkeja.

Paikalla oli lisäksi lähialueen lentokerhojen lentokoneita sekä VPK:n paloautoja.

Lue lisää sunnuntain lehdestä.

JENNI MÄKELÄ

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje