75-vuotiasta konevanhusta kuvattiin kuin filmitähteä – "DC-3 ei jätä ketään kylmäksi"

Douglas DC-3 OH-LCH paistatteli talven jälkeen päivää Vaasan lentoasemalla satojen ihailevien silmäparien alla. Keskipäivällä se teki puolen tunnin kierroksen taivaalla. Kuva: Jarno Pellinen
  • Ilkka-Pohjalainen

Konetta kuvattiin ja videoitiin runsain määrin aina siihen asti, kunnes se kaarteli kaukana taivaalla.

– Vanhassa koneessa on hyvä henki, tunnelma ja äänimaailma. Sen kun kerran kuulee, sen tunnistaa aina. DC-3 ei jätä ketään kylmäksi, mekaanikko Hannu Vesala tunnelmoi ennen lentoa.

Kalifornian Santa Monicassa vuonna 1942 valmistettu kone siirtyi vuonna 1986 nykyisen omistajansa Airveteran Oy:n haltuun. Konetta operoi ja huoltaa DC-yhdistys ry.

– Pohjalainen miesporukka pitää koneen ulkonäöstä talkoovoimin huolta. Se on heille kunnia-asia. Me mekaanikot emme pystyisi millään pitämään sitä niin hyvässä kunnossa kuin Virtain miehet, Vesala toteaa.

OH-LCH on Suomen ainut toiminnassa oleva DC-3 kone. Se on ollut 15 viime talvea Vaasan lentoaseman hallissa ja lentää vuosittain noin 50 tuntia Suomessa ja ulkomailla.

– Tänä vuonna suuntaamme Tanskan Roskilden Airshow’hun, Vesala informoi.

Koneella on yhdeksän lentäjää ja 14 purseria sekä yli 30 mekaanikon ja asentajan huoltojoukko.

– Lentäjien keski-ikä on noin 70 vuotta, ja koneen vanhimmat pilotit ovat 80-vuotiaita. Nuorilla ei ole enää käytännön kokemusta vanhoista bensapotkurikoneista. Tämä on huru-ukkojen käsissä, Vesala nauraa.

Vaasan lentoaseman avointen ovien ilmailupäivästä vastasi Finavia. Päivän aikana lentokentän yläpuolella nähtiin DC-3:sen lisäksi laskuvarjohyppääjiä, purjelentokoneita, varjoliitimiä ja lennokkeja.

Paikalla oli lisäksi lähialueen lentokerhojen lentokoneita sekä VPK:n paloautoja.

Lue lisää sunnuntain lehdestä.

JENNI MÄKELÄ

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli