Afganistanin parlamenttivaalit jatkuvat sunnuntaina turvallisuusuhista huolimatta – Äänestyspaikalle tehdyssä pommi-iskussa kuoli 15 ihmistä Kabulissa

Afganistanilainen nainen jätti äänensä äänestyspaikalle Helmandin maakunnassa Afganistanissa lauantaina. KUVA: WATAN YAR/EPA
  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Satojen äänestyspaikkojen avaaminen epäonnistui lauantaina parlamenttivaaleissa Afganistanissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan vaaleihin kohdistuvista turvallisuusuhista ja vilppivaroituksista huolimatta äänestysaikaa on jatkettu osassa äänestyspaikoista sunnuntaihin saakka.

Vaaleissa on ehdolla yli 2?500 ehdokasta, joista valitaan 249 edustajaa Afganistanin parlamenttiin.

Vaalivirkailijoiden mukaan noin kolme miljoonaa afganistanilaista äänesti lauantaina, mutta eri puolilla maata valitettiin joidenkin äänestyspaikkojen pysyneen suljettuina. Henkilökunta ei useissa tapauksissa saapunut lainkaan äänestyspaikoille.

Yhdistyneet kansakunnat (YK) on ollut tukemassa äänestysprosessia. YK on kehottanut afganistanilaisia käyttämään perustuslain takaaman äänioikeutensa.

Yli 120 välikohtausta

YK:n lausunnon mukaan äänioikeutetut, joilla ei ollut lauantaina mahdollista äänestää teknisten ongelmien vuoksi, ansaitsevat oikeuden äänestää.

Monet riippumattomat vaalitarkkailijat ovat olleet vastahakoisia työskentelemään vaaleissa militanttien iskujen pelossa.

Lauantaina maassa sattui yli 120 välikohtausta, joissa haavoittui tai kuoli lukuisia ihmisiä. Yhdessä tapauksista itsemurhapommittaja pyrki sisään äänestyspaikalle Kabulissa ja viisitoista ihmistä sai surmansa.

Väkivaltaisten välikohtausten määrä jäi kuitenkin pienemmäksi, kuin jotkut viranomaiset pelkäsivät.

Vaaleihin on rekisteröitynyt lähes yhdeksän miljoonaa äänestäjää, mutta jopa puolet heistä tai enemmän, on saatettu rekisteröidä vilpillisesti.

Taneli Koponen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje