Pohjalaisen arkisto

Brittifutiksen hyväksikäyttöskandaali hipaisee Pohjanmaatakin

  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Yle Urheilu kertoi sunnuntaina, että Englannin poliisi on ottanut kiinni Pohjanmaallakin valmentaneen ja vaikuttaneen Sean Carsonin. Pidätys liittyy brittijalkapalloa ravistelevaan junioripelaajien hyväksikäyttöskandaaliin.

Ylen mukaan 74-vuotias Carson muistetaan hyvin etenkin Pohjanmaalla, jossa hän on toiminut Veikkausliigassa pelaavan Seinäjoen Jalkapallokerhon Ison-Britannian pelaajatarkkailijana. Lisäksi hän veti vuosikausien ajan junioreille jalkapallokouluja ja toimi perinteisen suurturnauksen Kokkola Cupin yhteydessä.

SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi järkyttyi ja kauhistui Carsonin pidätystä koskevista tiedoista. Samalla hän kuitenkin kumoaa Ylen alunperin uutisessaan kertoman tiedon, jonka mukaan Carson olisi toiminut SJK:n pelaajatarkkailijana vuodesta 2012.

– Syytökset ovat ihan kauheita, järkytyin niistä kyllä. Ne tulivat täysin yllätyksenä, eikä tässä oikein muuta voi kuin toivoa, etteivät ne pidä paikkaansa. Koko juttuhan on muutenkin ihan kauhea, Sarajärvi kommentoi sunnuntaina iltapäivällä.

– Carson ei kuitenkaan ole vuosiin toiminut SJK:n pelaajatarkkailijana. Olemme viimeksi olleet hänen kanssaan tekemisissä vuonna 2012, mutta ei sen jälkeen. Hän ei ole koskaan ollut palkkalistoillamme eikä työsuhteessa seuraan eikä tule olemaankaan. Hän toi brittipelaajia Suomeen ja järjesti suomalaispelaajia näytille Englantiin.

Carsonin Suomeen välittämiin tunnettuihin pelaajiin kuuluu mm. keskikenttäpelaaja Chris Cleaver, joka saapui Suomeen ja TP-Seinäjokeen 2000-luvun alussa.

Junioripelaajien seksuaalinen ahdistelu Isossa-Britanniassa nousi julkisuuteen viime marraskuussa, kun entiset ammattilaispelaajat kertoivat juniorivuosiensa traumaattisista kokemuksista.

Esimerkiksi entinen maajoukkueen ja Tottenhamin pelaaja Paul Stewart kertoi joutuneensa valmentajansa hyväksikäyttämäksi neljän vuoden ajan. Stewart arvioi, että Britanniassa jopa sadat junioripelaajat ovat saattaneet joutua hyväksikäytön uhreiksi.

Stewartin lausuman jälkeen vyyhti alkoi laajeta, ja joulukuun puolivälissä Britannian poliisi ilmoitti, että sen tietoon on tullut 429 seksuaalisen hyväksikäytön uhria ja 155 henkilöä, joita epäillään hyväksikäytöstä. Vyyhteen liittyy peräti 148 jalkapalloseuraa.

Poliisin mukaan hyväksikäytön nuorimmat uhrit ovat olleet vain neljävuotiaita. Poliisi kertoi uutistoimistoille myös, että useimmat hyväksikäyttötapaukset ovat yli 20 vuoden takaa.

MINNA KALLASVUO

Ylen uutisen Carsonin pidätyksestä voit lukea täältä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli