Haavisto keskittyy kampanjassa olemaan oma itsensä sekä ulkopolitiikkaan ja rauhantyöhön

–Tässä pitää olla oma itsensä. Aion keskittyä vahvuuksiini eli ulkopolitiikan ja rauhanprosessien osaamiseen, Pekka Haavisto sanoo. Kampanja-avauksessa tukena oli muun muassa oikeushammaslääkäri Helena Ranta. KUVA: Joel Maisalmi
  • Ilkka-Pohjalainen

Miten tämä ilmiö aiotaan nyt toistaa?

–Tässä pitää olla oma itsensä. Aion keskittyä vahvuuksiini eli ulkopolitiikan ja rauhanprosessien osaamiseen. Ihmiset ovat lähteneet hyvin aktiivisesti mukaan kampanjaan. Jätän taktiset keinot kampanjaväen linjattaviksi. Mitään yksittäistä temppua ei varmasti ole. Kyllä se tulee siitä luottamuksesta ehdokkaaseen ja ehdokkaan puheet koetaan omiksi, Haavisto pohtii.

Haaviston puheiden mukaan Suomen on oltava kansainvälisessä politiikassa leijona.

–Suomi voisi olla aloitteellinen esimerkiksi siinä, että asevarustelua Itämeren alueella hillittäisiin. Tarvitaan uusia pysyviä keskusteluja lievittämään tilannetta, joka on pahentunut Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan seurauksena, Haavisto linjasi keskiviikkona kampanja-avauksessaan.

YK:lta Haavisto vaatisi lujempaa otetta pahojen konfliktien ratkaisuun. Hänen mukaansa maailmanjärjestö on ollut halvaantunut esimerkiksi Syyrian sodan edessä.

–Suomen on oltava kansainvälisesti ennemmin leijona kuin lammas. Esimerkiksi Kolumbian, Afghanistanin ja Pohjois-Korean konflikteissa on löydetty yhteisiä intressejä, hän sanoi.

Leijonan ote olisi Haaviston mielestä konfliktien ratkaisun lisäksi pakolaisten auttamista entistä enemmän, kehitysyhteistyöhön satsaamista, vähemmistöjen aseman parantamista ja ilmastonmuutoksen torjumista.

Kampanjapuheessa Haavisto puolusti niin Myanmarin rohingya-pakolaisia kuin kotimaisten saamelais- ja romanivähemmistöjen oikeuksia.

Kotimaassa Haavisto linjasi itseään arvojohtajaksi, joka tuomitsee tuloerojen kasvun ja koulutusleikkaukset sekä vaatii vihapuheen puhujia lailliseen vastuuseen sanoistaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli