Pohjalaisen arkisto

Helle voi viimein yltää Suomeen – Baltiassa +35 asteen lämpö pehmittää jo teitä

  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Lähes koko Eurooppa kylpee tällä hetkellä yli 30 asteen hellelukemissa Pohjoismaita ja Brittein saaria lukuunottamatta.

Lämpöaalto puskee parhaillaan Itämeren alueella ylöspäin Baltian maiden läpi. Liettuassa viranomaiset varoittivat, että autojen nopeusrajoituksia voidaan joutua laskemaan tilapäisesti, koska lauantaina maahan odotettu 35 asteen helle voi pehmittää teiden päällysteet. Asiasta kertoi perjantaina verkkolehti Delfi.

Suomen etelärannikolle näyttäisi lauantaina tulevan sadealue, joka liikkuu juuri pohjoiseen yrittävän hyvin lämpimän ja Suomen päällä olevan viileämmän ilmamassan rajalla. Vielä viikonloppuna hellettä ei ole vielä luvassa, vaan lämpötila jää 20 asteen tuntumaan.

Sen sijaan ensi viikon alkupuolella lämmin ilma voi yltää Suomeen asti. Kukkosen mukaan hyvin lämmin ilma saattaa ulottua Etelä-Suomeen asti keskiviikosta alkaen.

– Jos näin käy, helleraja menee helposti rikki. Se lämmin ilmamassa oikein yrittää tulla tänne, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Olga Kukkonen.

Liettuan lukemiin lämpömittari ei missään nimessä nouse.

– Kaikkein helteisin sää ei ihan yllä meille asti. Olemme juuri siinä rajalla, että 30 asteen lämpötilat jäävät Baltiaan. Kolmenkymmenen asteen rajan rikkoutuminen ei ole todennäköistä, mutta siihen on hyvin pieni mahdollisuus, Kukkonen muotoilee.

Vaikka Etelä-Suomessa helleraja saattaa mennä lähipäivinä rikki, Pohjois-Suomeen asti helle ei näytä yltävän. Pohjoisessakin sää saattaa Kukkosen mukaan silti lämmetä viikon päästä.

Manner-Euroopan helleaallossa ei Kukkosen mukaan näy viilenemisen merkkejä.

– Se näyttää jatkuvan niin kauan kuin säätietokone malleja näyttää, eli ainakin lähimmän viikon tai kymmenen päivää.

HENRIPEKKA KALLIO/LÄNNEN MEDIA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli