Vallgrundissa mittava kansainvälinen meripelastusharjoitus

Meripelastusharjoituksessa merellä sattuneessa onnettomuudessa olleita eli SPR:n vapaaehtoistyöntekijöitä nostettiin alukselta helikopteriin, jolla heidät kuljetettiin SPR:n evakuoitavien vastaanottopaikkaan Vallgrundin merivartioasemalle. Kuvat: Jaakko Elenius
 • Ilkka-Pohjalainen

Harjoitus valmentaa eri yksiköitä toimimaan arktisissa oloissa. Harjoituksen skenaariossa Vallgrundin merivartioasema toimii pienenä arktisena kyläyhteisönä, jonne SPR on rakentanut evakuoitavien vastaanottopaikan.

Vallgrundin merivartioaseman päällikkö Seppo Penttilä on vaikuttunut harjoituksen mittakaavasta.

– Tämä on harvinaista, sillä harjoitus olisi voitu järjestää esimerkiksi Helsingissä, mutta siellä ei ole jäitä. Harjoitus siirrettiin tänne arktisten olosuhteiden takia. Meille tämä oli onni onnettomuudessa, koska pääsemme harjoittelemaan hienolla kalustolla.

Harjoitusta varten Vallgrundin merivartioaseman edustalle on saapunut esimerkiksi Suomen isoin vartiolaiva Turva. Vuonna 2014 valmistunut laiva on noin sata metriä pitkä.

Kolmipäiväinen harjoitus järjestetään Vaasan edustalla Merenkurkussa 1.-3.3. Harjoituksen järjestää Rajavartiolaitos.

Tavoitteena on harjoitella kansainvälisesti meripelastukseen liittyvää lentotoiminnan suunnittelua ja johtamista, ihmisten evakuointia alukselta ja merestä evakuoitavien vastaanottopaikkaan sekä aluksen hätähinausta ja avustamista jäissä.

Pelastusharjoitukseen osallistuvat Rajavartiolaitos, puolustusvoimat, Ruotsin rannikkovartiosto ja SPR.

Harjoitusta on saapunut seuraamaan tarkkailijoita Norjasta, Virosta ja Kanadasta.

Harjoitus liittyy Rajavartiolaitoksen valmistautumiseen Arktisen rannikkovartiostofoorumin puheenjohtajuuteen. Kaksivuotinen puheenjohtajuuskausi alkaa tänä keväänä.

Harjoitus on myös osa SARC-projektia, jonka tarkoitus on kehittää arktisten maiden merellisen turvallisuuden viranomaisten yhteistyötä.

Samalla harjoitus on Länsi-Suomen merivartioston tämän vuoden kolmikantainen yhteisharjoitus Suomen, Viron ja Ruotsin kesken.

LAURA POTINOJA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje
  Lounaspaikka