"Keskustassa ei nyt keskustella tarpeeksi" – Väyrysen viesti hukkuu Väyrysen itsensä alle

Keskustan entinen puoluesihteeri ja puolueen historiasta väitöskirjan tehnyt Pekka Perttula penää keskustan sisälle enemmän räväkkää keskustelua. KUVA: Ari-Matti Ruuska
  • Ilkka-Pohjalainen

–Uskoin aluksi, että se virittää keskustelua puolueen tilasta ja näkemyksistä. Ajattelin, että Paavolla on nyt sama henki kuin Johannes Virolaisella vuonna 1980 eli kansanvalta puhuisi ja pulinat pois. Kauniilta ajatuksilta meni matto alta, kun Väyrynen ilmoitti, että eroaa keskustasta, jos häntä ei valita, Perttula kertoo.

Perttulan mielestä olisi hienoa, jos kesäkuussa Sotkamon puoluekokouksessa käytäisiin räväkkää keskustelua ja sitten äänestettäisiin. Puoluekokous voi tosin yrittää kokouksen aluksi torpata Väyrysen pyrkimykset puheenjohtajaksi sääntömuutoksilla, joten kisaa ei välttämättä synny.

–Äänestyksen jälkeen pitäisi mennä yhtenä joukkona eteenpäin. Puoluekokousta ei voida kuitenkaan käyttää propaganda-alustana. Silloin peli ei ole reilua ja rehellistä. Toisaalta, onko siitä sitten paljon haittaa, jos Väyrynen on paikalla virittämässä keskustelua, Perttula miettii.

Otetaanko Väyrysen kritiikki vakavasti?

Ongelmalliseksi Perttula kokee sen, ettei kunnon keskustelua nyt synny keskustan sisällä.

–Keskustassa ei nyt keskustella tarpeeksi. Onko edes käytännössä puheenjohtajakamppailua? Kukaan ei taida ottaa kamppailua vakavasti. Paavon aiheellinen kritiikki ja avaukset jäävät huomiotta, kun Paavosta itsestään on tullut viesti. Puheet kuitataan vain pyrkynä puheenjohtajaksi ja tyypillisenä Väyrysen toimintana, hän harmittelee.

Väyrysen linjaukset keskustan palauttamisesta aidosti alkiolaiseksi puolueeksi vaatisivat Perttulan mielestä kuitenkin täsmentämistä.

–Väyrynen ottaisi julkisuudessa olleiden tietojen perusteella myös siniset ja Perussuomalaiset alkiolaiseen kokonaisuuteen. Nämä puolueet eivät mielestäni ole alkiolaisia. Mitä toisaalta on alkiolaisuus 2010- ja 2020-luvuilla, hän pohtii.

Perttula korostaa, että keskustan historiassa on pitkät perinteet räväkälle keskustelulle.

–Maalaisliitto syntyi aikanaan eri puolilla maata ja puolueessa oli heti aluksi hyvin erilaisia näkemyksiä. Perinteisesti on railakkaan keskustelun jälkeen tehty päätöksiä. Se rikkoo puoluetta, jos kunnon keskustelua ei käydä, hän sanoo.

Sipilä on suosiossa

Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että suuri enemmistö keskustalaisista näkisi mielellään Juha Sipilän jatkavan puolueen johdossa. Lännen Median perjantaina julkaisemassa kyselyssä 66 prosenttia keskustan äänestäjistä haluaa Sipilän jatkavan puheenjohtajana. Lokakuussa pääministerin kannattajia oli alle puolet.

Paavo Väyrynen tuli niukasti toiseksi seitsemän prosentin kannatuksella. Väyrynen on toistaiseksi ainoa, joka on ilmoittanut haastavansa Sipilän ensi kesän puoluekokouksessa Sotkamossa.

–En tiedä, onko koskaan ollut vastaavaa tilannetta, että näkyvästi toisessa puolueessa ollut henkilö pyrkisi puheenjohtajaksi. Ja vielä kunniapuheenjohtaja. On erikoinen asetelma, Perttula toteaa.

Taloustutkimuksella teetettyyn kyselyyn vastasi runsaat tuhat henkeä 6.–12. maaliskuuta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli