Kevät kipittää hitusen aikataulusta edellä – grillejä ei silti kannata vielä viritellä edes Etelä-Suomessa

Jos grillikauden avajaiset ajoittaa tulevalle viikonlopulle, riskinä on, että kokkaukset saavat lumikuorrutuksen. Kuva: Tomi Vuokola
Jaa artikkeli

Terminen kevät näyttäisi saapuvan Suomeen tänä vuonna hieman tavanomaista aikaisemmin. Esimerkiksi Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla se alkoi jo maaliskuun alkupuolella, 8.–10. päivä, kun keskimääräinen ajankohta on vasta kuun lopulla.

Maan keski- ja pohjoisosissa termistä kevättä, eli vuorokauden keskilämpötila kohoamista 0–10 asteeseen, saadaan kuitenkin vartoa vielä jonkin aikaa.

– Ei tässä ole vielä hoppua sitä julistaa. Pitää ihan maltillisesti odotella, miten sää kehittyy tulevien viikkojen aikana, toppuuttelee Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen .

Ainakaan alkanut viikko ei näyttäisi hetkauttavan kevään edistymistä kovin rajusti suuntaan eikä toiseen. Päivystävä meteorologi Helena Laakso kertoo, että maassa vallitsee huomenna tiistaina lauha virtaus.

– Maan etelä- ja keskiosassa voi olla kymmenkunta astetta lämmintä, ja pohjoisessakin ollaan ihan reilusti plussan puolella.

Grillivarusteiden esiin kaivamisessa kannattaa silti pitää vielä maltti mukana. Tiistain jälkeen sää nimittäin viilenee jälleen: luvassa on yöpakkasia, ja viikonloppuna maan yli kulkee matalapaine.

– Siinä voi tulla lumisateita ihan etelää myöten, Laakso kertoo.

Tilastojen mukaan Suomen keväät ovat olleet jo muutaman vuoden putkeen hieman tavanomaista lämpimämpiä ja saapuneet hyvissä ajoin. Esimerkiksi vuosina 2014 ja 2015 terminen kevät pääsi etelässä vauhtiin jo helmikuussa ja Rovaniemelläkin huhtikuun alkupuolella.

Meneillään oleva kevät ei tee linjaan poikkeusta. Jokinen kertoo, että myös tämän vuoden maaliskuu oli tilastollisesti keskimääräistä lämpimämpi.

– Pohjois-Suomessa oltiin 1–2 astetta tavanomaista korkeammissa lukemissa. Maan etelä- ja keskiosassa maaliskuu oli 2–3 astetta tavanomaista leudompi.

Jokisen mukaan kehitys johtuu ilmastonmuutoksesta. Se nakertaa talvea molemmista päistä ja tekee keväistä lämpimämpiä. Esimerkiksi viime kerran tavanomaista viileämpi kevät koettiin vuonna 2010. Tulevaisuudessa trendi jatkuu luultavasti samankaltaisena.

– Kyllä niitä viileitäkin keväitä joukkoon mahtuu, mutta tulevaisuudessa niiden osuus pienenee entisestään, Jokinen arvioi.

Vaikka termisestä keväästä paljon intoillaankin, se ei ole tavallisen kansalaisen kannalta kovin merkittävä virstanpylväs. Esimerkiksi pakkasia ja lunta voi tulla vielä sen jälkeenkin.

Niille, jotka vartovat luonnossa näkyviä kevään merkkejä, oleellisempi on termisen kasvukauden käsite. Se tarkoittaa, että vuorokauden keskilämpötila nousee viiden asteen yläpuolelle.

– Kun se raja ylitetään, puihin ja pensaisiin tulee vihreää ja kukat alkavat kukkia.

Tyypillisesti tämä "näkyvän kevään" lämpötila saavutetaan etelässä huhtikuun viimeisellä viikolla ja Lapissa toukokuun lopulla.

ANNA HUMALAMÄKI

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje