Kirurgi Dembélén vammasta: huonoa tuuria

Jaa artikkeli

Barcelonan 20-vuotias superlupaus toi vanhempansakin Turkuun. Paluu kentille venyy ensi vuoteen.

FC Barcelonan tuore hyökkääjätähti Ousmane Dembélé leikattiin tiistaina Turussa. Ortopedi Lasse Lempainen kertoo Lännen Medialle, että operaatio kesti noin tunnin.

– Magneettikuvat ja pelaajan oma kertomus kivuista sopivat hyvin yhteen jalasta löytyneen vamman kanssa. Takareiden lihaksessa oli repeämä, joka korjattiin, Lempainen kuvailee.

Dembélé loukkaantui lauantaina La Ligan ottelussa ollessaan ensimmäistä kertaa Barcelonan avauksessa. Barcelona hankki ranskalaishyökkääjän loppukesällä Dortmundista 105 miljoonan euron siirtosummalla.

Lempainen kertoo, että Dembélén lihas näytti hyväkuntoiselta. Repeämä oli luonnollisesti aiheuttanut verenvuotoa ja turvotusta kudoksen ympärille.

Barcelonan valmentaja Ernesto Valverde vihjasi maanantaina, että Dembélén vamma saattoi johtua pelaajan kokemattomuudesta.

– Hänellä ei ole ollut lihasvammoja aiemmin, joten häneltä ehkä puuttui kokemusta tunnistaa pieniä kipuja, Valverde sanoi Reutersin mukaan.

Lempaisen mukaan jalasta ei kuitenkaan löytynyt viitteitä siitä, että jalassa olisi aiempaa vammaa, joka olisi voinut aiheuttaa kipua.

– Hänen loukkaantumisensa yllätti Barcelonan lääkäritkin. Ehkä tässä oli kyse vain huonosta tuurista, Lempainen arvelee.

Lempaisen mukaan Dembélé päässee takaisin kentille tammikuun alussa, jos kuntoutus sujuu hyvin.

Vanhemmat tukena

Lempainen leikkasi 20-vuotiaan huippulupauksen yhdessä tunnetun urheilukirurgiaan erikoistuneen Sakari Oravan kanssa. FC Barcelonan lääkäri Ricard Pruna oli mukana seuraamassa operaatiota. Dembélén tueksi Turkuun matkustivat myös hänen vanhempansa.

Dembélé palaa pikaisesti takaisin Espanjaan. Paluumatkan kuljetukset on järjestetty siten, että hän pystyy matkustamaan makuuasennossa ja pitämään jalkaa levossa.

Prunan mukaan pelaaja itse oli positiivisella mielellä korjausoperaation jälkeen.

– Hän totesi itsekin, että hänellä on vielä paljon vuosia peliurallaan ja että hän aikoo palata entistä vahvempana.

Dembélén loukkaama vasemman jalan biceps femoris -lihas on takareiden vahvimpia lihaksia. Se ohjaa jalan toimintaa.

– Biceps femoris on takareiden liikkeen arkkitehti. Muut lihakset ovat työläisiä, Pruna kuvailee.

Turussa tunnetaan lihakset

Dembéléä odottaa tiukka kuntoutusjakso. Lempaisen mukaan ensimmäiset päivät leikkauksen jälkeen hän joutuu turvautumaan kyynärsauvoihin, mutta pikkuhiljaa voidaan siirtyä kävelyyn. Paluu pelikuntoon alkaa vesijuoksun kautta.

Ricard Pruna kertoo, että Dembélélle laaditaan paranemista tukeva ruokavalio, jota myös seurataan herkeämättä.

– Meidän täytyy tietenkin totuttaa lihakset vallitsevaan tilanteeseen. Teemme hänelle kehonkoostumusmittauksen kahden viikon välein. Siinä selvitetään lihasmassan, rasvan ja luukudoksen määrä. Loukkaantumisen jälkeen lihaskudos pienenee ja rasvan osuus kasvaa. Mittausten perusteella osaamme muuttaa hänen ruokavaliotaan.

Barcelonassa jokaisen pelaajan harjoittelua ja ravintoasioita ohjataan äärimmäisen tarkasti. Pruna kertoo, että pelaajille on laadittu henkilökohtaiset ohjeet syömisestä ja lisäravinteista.

– Teetämme pelaajille geenitestin, jolla määrittelemme heidän oman aineenvaihduntansa tyypin. Toisilla elimistö käyttää energiaksi enemmän rasvaa ja toisilla tarvitaan hiilihydraatteja. Sen mukaan rakennamme ruokavaliot.

Pruna kertoo, että Barcelona halusi leikkauttaa Dembélén Turussa, koska Lempainen ja Orava ovat erikoistuneet pehmytkudoskirurgiaan. Hänen mukaansa joukkueen Espanjassa käyttämät kirurgit eivät hallitse lihaskudoksen operointia yhtä tarkalla pieteetillä.

– Olen nähnyt 22-vuotisella urallani paljon pelaajia, jotka on ehkä leikattu oikein, mutta ei tarpeeksi tarkasti. Silloin käy helposti niin, että pelaajan lihaksisto ei palaa leikkauksen jälkeen entiselle tasolleen ja hänen taitotasonsa laskee, Pruna harmittelee.

– Dembélé on onneksi nuori ja me luotamme, että hän tekee vielä pitkän uran. Esimerkiksi kolmekymppisen pelaajan kohdalla emme olisi yhtä luottavaisia.

Rami Nieminen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje