Laiton maassa oleskelu ajaa sekä rikolliseksi että rikoksen uhriksi – uusi toimintaohjelma julki

Helsingin Rautatientorilla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ovat osoittaneet mieltään telttaleirissä. KUVA: MEERI UTTI
Jaa artikkeli

Laittoman maassa oleskelun riskejä ovat syrjäytyminen, ajatuminen rikollisuuteen tai rikoksen uhriksi, ääriliikkeiden toiminnan lisääntyminen, yleisen turvallisuustilanteen heikkeneminen ja pimeän työnteon lisääntyminen.

Hallituksen Laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastainen toimintaohjelma julkistettiin maanantaina. Vuosille 2017–2020 tehty toimintaohjelma on jo kolmas, ensimmäinen tehtiin vuonna 2012.

Ohjelma sisältää 25 toimenpidesuositusta, joista osa on uusia ja osa oli jo aiemmassa toimintaohjelmassa.

Yhtenä suosituksena on oleskeluluvan peruuttaminen, kun henkilön katsotaan vaarantavan kansallista turvallisuutta tai yleistä turvallisuutta. Eli ulkomailla oleskelevan henkilön palaaminen voitaisiin estää, jos henkilön katsotaan vaarantavan kansallista turvallisuutta eli esimerkiksi Suomesta turvapaikan saaneiden vierastaistelijoiksi lähtevien paluu Suomeen voitaisin estää.

Yksi ehdotus taas on laatia yhteistyöpöytäkirjat vaikeiden palautusmaiden kuten Irakin ja Somalian kanssa.

Keskeistä ohjelmassa on tietojenvaihdon varmistaminen viranomaisten välillä, maasta poistamispäätösten toimivuus ja sisämaassa tapahtuvan ulkomaalaisvalvonnan lisääminen.

Tehokkainta olisi pystyä torjumaan laiton maahantulo ennen Schengen-alueelle pääsyä. Kansainvälisen arvion mukaan yksi ennalta estetty laiton maahantulo säästää yhteiskunnan varoja 30 000–50 000 euroa.

Laittomasti Suomessa oleskevien määrän arvioidaan lisääntyvän, koska kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät poistu maasta. Täytäntöönpanokelpoisten kielteisten päätösten määrä lisääntyy merkittävästi tämän vuoden aikana.

– Neljässä hallinto-oikeudessa on noin 11 000 päätöstä odottamassa, kertoo poliisitarkastaja Mia Poutanen.

Sitä mukaa kun hallinto-oikeuksilta tulee päätöksiä täytäntöönpantaviksi, poliisi palauttaa ihmisiä. Heitä ohjataan myös avustetun vapaaehtoisen paluun ohjelmaan.

– Koska turvapaikkaprosessi on kestänyt pitempään kuin alunperin arvioitiin, yksittäistä ruuhkahuippua ei tule, vaan päätökset ajoittuvat pidemmälle ajalle.

Suomi palauttaa nyt eri maihin keskimäärin 100 henkilöä viikossa. Viime vuonna Suomi palautti 6 700 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä. Heistä vapaaehtoisia palaajia oli noin 1 500, loput olivat poliisin palauttamia.

Viranomaiset ovat pystyneet vuosittain poistamaan 60–70 prosenttia maastapoistamispäätöksen saanutta. Suuri osa niistä, joita viranomaiset eivät ole poistaneet, ovat itse palanneet kotimaahansa tai toiseen Euroopan maahan. Viime vuonna Suomessa oli eniten laittomasti maassa irakilaisia, syyrialaisia, venäläisiä, somalialaisia ja virolaisia.

Vielä viime

lokakuun alkuun mennessä laittomasti maassa tavattujen määrä ei näyttänyt lisääntyneen. Vuodet 2017–2020 tulevat olemaankin hallitun maassa oleskelun ja laittoman maahantulon torjunnalle tärkeät.

Viime vuosina Suomessa on tavattu laittomasti maassa olevia vuosittain noin 3 000 henkilöä. Pääosa laittomasti maassa tavatuista on aiempina vuosina ollut turvapaikanhakijoita, jotka ovat jättäneet turvapaikkahakemuksensa sisämaassa eikä heillä ole ollut maahantuloon oikeuttavaa asiakirjoja kuten henkilöllisyystodistuksia. Toinen suuri ryhmä laittomasti maassa tavattuja ovat ulkomaalaisrikkomuksesta epäillyt henkilöt.

Ulkomaalaisrikkomuksesta epäillyt ovat usein Suomen lähialueiden kansalaisia, jotka ovat tehneet Suomessa rikoksen ja he ovat saaneet sen vuoksi maahantulokiellon Suomeen. Mutta silti he tulevat vaikka Baltiasta takaisin Suomeen. 83 prosenttia toistuvasti maahantulokieltoa rikkoneista oli virolaisia.

– Heitä on ollut 300–500 vuodesta riippuen.

Hannamari Ahonen/Lännen Media

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje