Lakivaliokunnan puheenjohtaja: Sakkojen korotukset saattavat peruuntua

  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Hallituksen esityksessä sakkoja tahdottiin keväällä korottaa valtion talouden kohentamiseksi. Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen perustelut olivat kuitenkin perustuslain vastaisia.

– Sakkoja ei saisi korottaa vain sen vuoksi, että valtio on pulassa. Pitää löytyä muitakin perusteita, Tolvanen sanoo Lännen Medialle.

– Taloudelliset perustelut oli kirjoitettu hallituksen esitykseen suoraan, eikä niitä edes yritetty piilotella.

Tolvasen mukaan perustelut täytyykin nyt kirjoittaa uusiksi.

– Siinä varmasti menee aikaa, ennen kuin saadaan esitys eteenpäin, jos se päätetään viedä eteenpäin. Tämä on harkintakysymys, Tolvanen sanoo.

Hallitus esitti alkuvuodesta päiväsakkojen kaksinkertaistamista, rikesakon korottamista 25 prosentilla sekä yhteisösakon kolminkertaistamista.

Lain oli määrä tulla voimaan jo viime keväänä. Asia on tällä hetkellä lakivaliokunnan käsittelyssä.

Sakkojen korotus on Tolvasen mukaan laskettu mukaan ensi vuoden budjettiin. Jos säästöjä ei sakkojen korotuksista saada, pitää ne Tolvasen mukaan löytää jostain muualta.

Tolvasen mukaan uudet vaihtoehtoiset perustelut tulevat todennäköisesti nojaamaan pitkälti liikenneturvallisuuteen, sillä merkittävä määrä kaikista sakoista tulee juuri liikennerikkomuksista.

– Eihän tämä tavanomaista ole, että perustelut näin muuttuvat matkan varrella.

Rikesakko kaksinkertaistettiin jo viime vuoden syksyllä. Tuolloin sakkojen korotus vaikutti Tolvasen mukaan ylinopeuksien määrään positiivisesti.

Liikenneturvan toimitusjohtajan Anna-Liisa Tarvaisen mukaan viime vuoden korotukset olivat perusteltuja. Vuoden perusteella ei voi hänen mukaansa kuitenkaan tehdä vielä suuria johtopäätöksiä korotuksen vaikutuksista.

– Ennen kun on edes selvitetty edellisen korotuksen vaikutuksia, aletaan sakkoja taas muuttamaan, Tarvainen sanoo.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Matti Högmanin mukaan sakkojen korotuksen vaikutukset liikenneturvallisuuden kannalta ovat kyseenalaiset.

Hänen mukaansa tarkasteluväli edelliseen sakkojen korotukseen on aivan liian lyhyt, eikä rangaistusten korottamisen vaikutuksista ihmisten käyttäytymiseen pitkällä aikavälillä löydy vielä riittävästi tietoa.

– Uudetkaan perustelut sakkojen korottamiselle eivät ole Poliisihallituksen mielestä riittäviä, Högman sanoo.

Suurin ongelma on Högmanin mukaan siinä, että pohjimmiltaan korotuksen tarkoitus on valtion talouden kohentaminen.

– On uskottavuuden kannalta ongelmallista, kun näitä uusia perusteluita tuodaan tällä tavalla jälkikäteen mukaan, Högman sanoo.

Lakivaliokunnan puheenjohtajan Tolvasen mukaan asiaa ryhdytään käsittelemään heti, kun eduskunnan istuntokausi alkaa.

– Keskustelemme vielä oikeus- ja valtiovarainministerien kanssa. Alkusyksystä tulee varmasti päätös siitä, viedäänkö asia eteenpäin vai ei, Tolvanen kertoo.

PÄIVI LAKKA/LÄNNEN MEDIA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje