Lenita Airisto: Historiasta on puhuttu suoruudella, johon minun sukupolveni ei ole tottunut

Lenita Airistolle Linnan juhlat olivat kuudennet. Ensi kertaa hän osallistui juhliin 50 vuotta sitten. KUVA: Joel Maisalmi
  • Ilkka-Pohjalainen

Kun häneltä kysyy, mitkä ovat tulevaisuudessa meidän menestystekijöitämme, joihin kannattaa panostaa, hän vastaa yhdellä sanalla:

–Sisuun. Jos vaikka tänään hävittiin, niin huomenna voitetaan.

Airisto kiittää vuosikymmenten aikana Suomessa tapahtunutta muutosta.

–Media on avautunut ja puhunut historiasta suoruudella, johon minun ikäpolveni ei ole tottunut, hän luonnehtii Lännen Medialle.

Airisto luettelee asioita, joita on avattu uudella tavalla: itsenäisyyden alkuvaiheet, sisällisota, maailmansodat, kylmä sota sekä Stalinin, Leninin ja Brezhnevin vaikutus meihin.

Airisto sanoo, että suomalaiset ovat "kaiken tämän kestäneet" ja säilyttäneet itsenäisyytensä.

–Kyllähän suomalaisilla on aivan toisenlainen käsitys, mitä on olla suomalainen. Kun on oltu kumarassa, nyt ollaan suoraselkäisiä ja ylpeitä siitä, että olemme suomalaisia.

Airisto oli mukana Linnan juhlissa ensimmäisen kerran, kun Suomi täytti 50 vuotta. Hän oli tuolloin kutsun saaneen puolisonsa, silloisen rkp:n kansanedustajan Ingvar S. Melinin avecina.

Airisto kertoo olleensa kolmesti juhlissa "siivellä". Neljästi hän on saanut itse kutsun, mutta yhden kerran hän ei pystynyt vastaamaan kutsuun.

–En voinut, koska pidin itsenäisyyspuhetta Dallasissa suomalaisille teknologiayrityksille.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli