Lomailevan varusmiehen sotilaspuku oli maali Turun puukottajalle — Puolustusvoimat pitää kiinni varusmiesten asepukupakosta

Puolustusvoimat kertoo käyneensä jo pitkään sisäistä keskustelua myös henkilöstöönsä ja varusmiehiin kohdistuvan uhan todennäköisyydestä. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. KUVA: Jori Liimatainen
  • Ilkka-Pohjalainen

Varusmiehen valikoituminen Turun puukkoiskun potentiaaliseksi kohteeksi ei muuta Puolustusvoimien pukeutumiskäytäntöjä. Varusmiesten on jatkossakin pakko matkustaa lomalle asepuvussa, kertoo Puolustusvoimat Lännen Medialle.

–Turun isku ei ole muuttanut Suojelupoliisin aiempaa uhka-arviota. Uhka-arvioissa tai Turun tutkinnan tuloksissa ei ole tullut esiin seikkoja, joiden perusteella harkitsisimme uusi toimia esimerkiksi pukeutumisen suhteen, sanoo turvallisuuspäällikkö Hannu Koivisto Puolustusvoimien pääesikunnasta.

Keskusrikospoliisi (KRP) julkisti viime viikolla Turun puukotuksiin liittyviä yksityiskohtia. KRP:n mukaan Abderahman Bouanane aikoi ensin puukottaa Turun linja-autoasemalla lomille lähdössä ollutta varusmiestä. Hän luopui ajatuksesta ympäristön häiriötekijöiden takia.

–Sotilaspuvussa ollut varusmies edusti hänelle valtiovaltaa. Kun Suomen valtio on mukana Syyrian kriisissä, hänen näkemyksensä mukaan varusmieheen eli sotilaaseen kohdistettu väkivalta olisi ollut oikeutettua, puukotusjutun tutkinnanjohtaja Olli Töyräs KRP:sta kuvaili puukottajan logiikkaa.

Asepuvuista luopuminen alistumista

Viranomaiset ovat olleet terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen iskujen kohteina myös muualla Euroopassa. Koiviston mukaan Puolustusvoimissa on käyty asiakokonaisuudesta keskustelua jo pitkään.

–Varusmiesten ja koko henkilökuntamme turvallisuus on meille tärkeää, Koivisto sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että terroristisessa tarkoituksessa toimivat henkilöt pyrkivät länsimaisen yhteiskunnan romahduttamiseen. Sotilasasujen häviäminen katukuvasta saattaisi näyttäytyä vastapuolen silmissä voittona.

–Joissakin maissa, kun tilanne on mennyt riittävän pitkälle, pukujen riisumisen sijaan sotilasasuisille onkin annettu aseet käteen, Koivisto toteaa.

Vastaavaa Suomessa ei ole harkinnassa.

Varusmiesten sotilaspuku tärkeä perinne

Puolustusvoimat ohjeisti varusmiehiä pian Turun iskun jälkeen valppauteen ja kehotti välttämään yksin liikkumista siviilissä asepuku päällä. Kantahenkilökunta sai samaan aikaan ohjeistuksen välttää virka-asun käyttämistä vapaa-ajalla tai matkustettaessa.

–Eri henkilöstöryhmille annetut ohjeet eroavat toisistaan paljolti käytännön syistä. Osa henkilökunnasta voi työskennellä samassa paikassa vuodesta toiseen, kun taas toisten työ on hyvin liikkuvaista, Koivisto kuvailee.

Puolustusvoimien mukaan varuskunnissa ei ole tiloja varusmiesten siviilivaatteiden turvalliseen säilyttämiseen.

–En kiistä, etteikö tämä asia olisi järjesteltävissä. Mutta on muitakin näkökohtia, kuten perinteet ja tasavertaisuus, Koivisto perustelee.

Asepalveluksen suorittaa yli 20 000 henkilöä vuosittain. Joukossa on varusmiehiä kaikista mahdollisista sosiaaliekonomisista taustoista ja uskontokunnista.

–Asepuvussa kaikki ovat yhdenvertaisia. Myös perinteenä sotilaspuvulla on tärkeä merkitys katuvassa, se luo turvallisuutta. Tämä tuli vahvasti esiin syksyn some-keskusteluissa, Koivisto sanoo.

Varusmiesliitto ei ymmärrä

Varusmiesliitolta ei heru ymmärrystä Puolustusvoimien joustamattomuudelle. Liitto vaati viime joulukuussa, että varusmiehet saisivat itse valita, missä asussa he lähtevät lomille tai palaavat siviilistä kasarmille.

–Linjamme on edelleen sama. Näemme, ettei varusmiesten turvallisuutta saa vaarantaa palveluksen suorittamisella, toteaa Varusmiesliiton puheenjohtaja Jaakko Kivistö .

–Puolustusvoimissakin on tunnustettu, että sotilasasuun liittyy turvallisuusuhka. Keskustelua pidemmälle asia ei ole edennyt.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli