Markku Jokisipilä: Sauli Niinistöllä hurja aloitus, mukana on nyt laaja kirjo kansalaisia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pyrkii toiselle kaudelle kansanliikkeen ehdokkaana. KUVA: KIMMO BRANDT
Jaa artikkeli

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää Sauli Niinistön kannattajakorttien määrää hurjana aloituksena ensi talven presidentinvaaleihin. Niinistön kannattajakortteja kertyi 156 000 kappaletta.

–Katsoo asiaa miltä kantilta tahansa, niin lukema on valtava. Vaikka tiedettiin, että niitä tulee paljon, niin ei kai kukaan uskonut, että niitä tulee näin paljon.

Lännen Median presidentinvaaliasiantuntijana toimiva Jokisipilä arvioi viikonloppuna, että Niinistön korttien määrä ylittää 100 000 kappaletta.

Sauli Niinistö 2018 kansanliike julkisti kannattajakorttien määrän tänään kello 12.

Lukema on Jokisipilän mukaan mielenkiintoinen, jos sitä vertaa esimerkiksi edellisissä presidentinvaaleissa ehdokkaiden saamiin äänimääriin. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki sai 167 000 ääntä, Sari Essayah (kd.) 75 000 ääntä ja Eva Biaudet (r.) 82 000 ääntä.

–Niinistö meni pelkillä kannattajakorttien lukumäärällä kirkkaasti ohi.

Kannattajakorttien määrä on myös suurempi kuin monen tällä hetkellä ehdokkaana olevan mielipidetiedusteluissa saama kannatus.

Jokisipilän mukaan kannattajakorttien määrä kielii siitä, Niinistön taktiikka irtaantua puoluepolitiikasta on onnistunut.

–Tässä lukumäärässsä on mukana aivan varmasti eri puolueiden kannattajia. Selvästi laaja kirjo kansalaisia edustettuna. Koko kansan presidentti-ajatus on toiminut ilmiselvästi.

Jokisipilä sanoo, että haastajaehdokkaiden on nyt laitettava kaikki peliin ensimmäisellä kierroksella, sillä lähtöasema on nyt niin selkeä.

Jokisipilä uskoo, että Niinistön kampanjaorganisaatio pyrkii kaikin voimin välttämään voitonvarmuutta.

–En usko, että he sortuvat siihen. Muistissa on vuosi 2006, jolloin tilanne muuttui nopeasti.

Ensi tammikuun presidentinvaaleissa on tällä hetkellä seitsemän ehdokasta. Presidentiksi pyrkivät kansanliikkeen ehdokkaana olevan Niinistön lisäksi keskustan Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, rkp:n Nils Torvalds, sdp:n Tuula Haatainen ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

Kristillisdemokraatit ei aseta omaa ehdokasta, vaan suosittelee Sauli Niinistön kannattamista seuraavalle kaudelle. Sininen tulevaisuus ei voi asettaa omaa ehdokastaan presidentinvaaleihin. Perustuslain ja vaalilain mukaan oikeus asettaa ehdokas presidentinvaaliin on vain rekisteröidyllä puolueella, jonka ehdokaslistalta on viimeksi toimitetuissa eduskuntavaaleissa valittu vähintään yksi kansanedustaja.

Kansalaispuoluetta edustava Paavo Väyrynen ja MV-lehden päätoimittaja Ilja Janitskin keräävät kannattajakortteja. Oikeusministeriön asettama raja on 20?000 korttia valitsijayhdistyksen kautta ehdolle asettuvalle. Kortit on luovutettava viimeistään 11. joulukuuta Helsingin vaalipiirilautakunnalle. Presidentinvaalien ehdokasasettelu vahvistetaan 21. joulukuuta.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on 28. tammikuuta ja mahdollinen toinen kierros 11. helmikuuta.

KIRSI TURKKI

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje