Mielipide

Ruoasta saa nauttia ilman tunnontuskia

  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Joidenkin puheista sain sen käsityksen, että herkuista oli nautittu suorastaan omantunnon tuskia potien.

Miksi meistä on tullut oman ilon pilaajia? Olemmepa kylässä tai kotona, emme osaa nauttia ruoasta. Koko ajan jossain mielen sopukoissa kuuluu moite siitä, että herkkuja ei saisi syödä eikä niistä ainakaan saisi nauttia.

Kuitenkin nimenomaan juhlapyhinä yleensä satsataan parempaan ruokaan, jota valmistetaan huolella mutta syödään huonolla omallatunnolla.

Satuin katsomaan Femmalta maaliskuun lopulla Efter Nio – ohjelman, jossa lääkäri Robert Bergholm kommentoi juontajien Sonja Kailassaaren ja Mårten Svartströmin viikon kestänyttä roskaruoan syöntiä.

Viikon aikana juontajat keskittyivät ahtamaan sisäänsä pizzoja, makeutettuja muroja, limsoja, karkkeja, sipsejä eli kaikenlaista niin sanottua roskaruokaa.

Liikunta piti vähentää minimiin kyseisen viikon aikana ja siitä tuli muuten liikuntaa harrastaville juontajille ähky olo, mutta muuten he eivät sen kummemmin valittaneet roskaruokaviikkoaan. Pikemminkin he näyttivät nauttivan, kun oikein luvan kanssa sai syödä ihan kaikkea enemmän tai vähemmän kiellettyä.

Moisen viikon jälkeen odotin molempien painon nousseen ja kaikkien arvojen, varsinkin kolesterolin olevan huipussaan. Mutta mitä vielä.

Kun lääkäri Robert Bergholm oli tutkinut molempien kaikki mahdolliset arvot, mitään dramaattista ei ollut tapahtunut. Vyötärölle oli molemmille tullut kolme senttiä lisää, mutta se saattoi olla lääkärin mukaan turvotusta. Kaikki muut arvot olivat hyvät.

Tutkimustuloksista lääkäri tulikin siihen johtopäätökseen, että on aivan turhaa syyllistää syömistään esimerkiksi juhlapyhinä. Arki ratkaisee eli jos yleensä liikkuu riittävästi ja syö mahdollisimman oikeaoppisesti, niin sen paremmin vierailulla kuin juhlakausinakin pitäisi ruoasta osata nauttia.

Jos juontajapari olisi jatkanut mässäilyä ja roskaruoan syöntiä pitempään, painoa olisi kertynyt kymmeniä kiloja vuosien mittaan ja terveyskin olisi mennyt kallelleen.

Nyt on monilla meneillään varsinaiset piinaviikot, kun talvella kertyneet liikakilot pitäisi saada pois. Tähdätään siis rantakuntoon. Jokakeväinen ilmiö kuolisi hiljaa pois, jos ihmiset oppisivat arkisin syömään kohtuudella ja liikkumaan riittävästi muutenkin kuin vain pyrkiessään eroon liikakiloistaan.

Kun kohtuusyömiseen tottuu, voi silloin tällöin nauttia iloisella mielellä herkuistakin. Se ei tarkoita, että esimerkiksi kesällä syödään kaksin käsin grillissä tirisseitä rasvaisia ruokia jatkuvasti. Mutta silloin kun grillataan, ruoasta nautitaan.

Jos lomalla arki pysyy edes jotenkuten aisoissa, ei lomalta töihin palatessa heti ensimmäiseksi tarvitse voivotella kertyneitä liikakiloja. Ja jos muutama ylimääräinen kilo onkin tullut, eiköhän niistä pääse eroon, jos malttaa jättää herkuttelun vähemmälle ja opettelee syömään terveellisesti ja kohtuullisesti.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli