Ministeriryhmä pusertaa ratkaisua soten valinnanvapaudesta huomisen välikysymyksen kirittämänä

Yksi huolenaihe sote-uudistuksessa on ollut se, kuinka valinnanvapaus toteutuu syrjäseudulla. KUVA: Tomi Vuokola / Arkisto
  • Ilkka-Pohjalainen

Lännen Median tietojen mukaan kokouksen odotettiin venyvän pitkään. Iltapäivällä ei ollut lainkaan varmaa, saadaanko keskeiset avoinna olevat kysymykset ratkaistua saman vuorokauden aikana.

Hallitus vastaa tiistaina iltapäivällä opposition välikysymykseen sote-uudistuksen valinnanvapaudesta, mihin mennessä ratkaisuja pitäisi löytyä.

Välikysymyksessä perätään vastausta muun muassa siihen, onko hallitus valmis porrastamaan sote-uudistuksen voimaantulon ja aikooko hallitus yhtiöittää myös neuvolat. Asiantuntijat ovat esittäneet laajasti kritiikkiä etenkin sote-uudistuksen valinnanvapausmallia kohtaan.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ehdotti perjantaina yllättäen uudistusta valmistelevan ministeriryhmän kokouksessa, että kunnat saisivat siirtymävaiheen ajan oikeuden tuottaa sote-palveluita. Se olisi iso muutos aiempiin suunnitelmiin, joiden mukaan kunnat luopuvat tehtävistä.

Etenkin suurimmat kaupungit ovat toivoneet voivansa jatkaa palvelujen tuottajana. Palvelujen järjestämisvastuu siirtyisi silloinkin maakunnille.

Varsinais-Suomessa viikonloppuna vieraillut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) torjui Risikon ehdotuksen. Hän sanoi Turun Sanomissa, että sellaisen mallin toteuttaminen osoittautui mahdottomaksi.

Välikysymyksen ovat allekirjoittaneet kaikki oppositiopuolueet. Ensimmäinen allekirjoittaja on sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.).

Hallituksen alkuperäisenä tavoitteena on ollut saada kokoomukselle tärkeä valinnanvapauslakiesitys eduskuntaan huhtikuun lopulla. Silloin eduskunta voisi ehtiä käsitellä sen ennen kesälomia. Sote-uudistuksen muut keskeiset lakiesitykset on jo annettu eduskunnalle.

Sote-uudistuksen on määrä tulla voimaan vuoden 2019 alusta. Kokoomus on pitänyt kiinni siitä, että valinnanvapaus tulisi voimaan samasta ajankohdasta.

Tähänastisten suunnitelmien mukaan asiakas saisi valita sote-keskuksen ja hammashoitolan, jotka voisivat olla myös yksityisen yrityksen ylläpitämiä. Tarvittaessa hän voisi saada maksusetelin esimerkiksi fysikaalista hoitoa varten.

Maakunnan liikelaitos voisi myöntää potilaille asiakassetelin esimerkiksi yksinkertaista leikkausta varten. Lisäksi esimerkiksi paljon palveluja tarvitseva vammainen voisi hankkia palveluja maakunnan liikelaitoksen myöntämällä henkilökohtaiselle budjetilla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli