Mitä minulle tapahtui? Miksi se tapahtui?

  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Hän on nimeltään Omran Daqneesh ja hän on 5-vuotias. Hän tuskin ymmärtää, mitä hänelle on juuri tapahtunut, saati miksi se on tapahtunut.

Omran Daqneesh nousi Syyrian sodan kasvoksi torstaina, kun syyrialaiset oppositioaktivistit julkaisivat videon hänestä.

Videolla avustustyöntekijä kantaa pikkupojan vahingoittuneesta rakennuksesta ambulanssiin ja istuttaa hänet yksin penkille. Hän on juuri selviytynyt ilmeisestä ilmaiskusta Aleppon kaupungissa.

Seuraksi tuodaan vielä kaksi muuta lasta ja verinen mies ennen kuin ambulanssin ovet suljetaan. Kuljetusta kiirehditään matkaan, ja pelastustyöt jatkuvat.

Video kuvattiin kapinallisten hallitsemassa al-Qaterjin kaupunginosassa keskiviikkona ja julkaistiin myöhään samana iltana. Se kiersi torstaina sosiaalista mediaa laajalti, herättäen surua ja kiukkua Syyrian viisi vuotta jatkunutta sisällisotaa kohtaan.

Torstaina oli myös epätietoisuutta siitä, mitä Omran Daqneeshin perheelle oli tapahtunut. Paikalla ollut freelance-valokuvaaja Mohammed Raslan Abu Sheikh kertoi uutistoimisto Reutersille, että Omran pelastettiin raunioista elossa kolmen sisaruksensa ja vanhempiensa kanssa. Uutiskanava NBC:n mukaan sisarukset ovat 1-, 6- ja 11-vuotiaita.

– Hän oli shokissa, ei edes itkenyt. Hän sai meidät itkemään sillä aikaa, kun hän itse oli hiljaa ja vain katseli meitä, Abu Sheikh kertoi Reutersille.

NBC:n haastattelema kuvajournalisti Mahmoud Raslan, joka otti valokuvan pojasta, kertoi iskun tapahtuneen noin kello 19.20. Hän sai käsiinsä kolme ruumista ennen elossa löytynyttä Omrania.

Mahmoud Raslanin mukaan rakennus oli Omran Daqneeshin perhettä pelastettaessa sortunut vasta osin, mutta romahti pian kokonaan.

Omran sai päähänsä haavan, joka hoidettiin sairaalassa. Aivovauriota hänelle ei tullut ja hänet on jo kotiutettu. Pojan henkilöllisyyden vahvisti häntä hoitaneen sairaalan lääkäri.

NBC:n mukaan iskussa kuolleiden määräksi vahvistettiin myöhemmin kahdeksan. Mukana oli viisi lasta.

Noin kahden miljoonan asukkaan Aleppo on jakautunut kapinallisten ja hallituksen hallitsemiin alueisiin, ja siitä on tullut Syyrian taisteluiden keskipiste.

Hallitusta tukevat joukot tekevät kapinallisten alueille ilmaiskuja päivittäin. On epäselvää, kuka teki keskiviikon iskun.

Torstaina YK yritti saada Genevessä aikaiseksi 48 tunnin taukoa taisteluihin, jotta kaupunkiin saataisiin apua. Reutersille puhuneen länsidiplomaatin mukaan Venäjä on suostunut tulitaukoon, mutta sen ehdoista ei ole vielä yhteisymmärrystä. Tauko astuisi voimaan ensi viikolla.

Viime vuonna vastaavaa mediahuomiota keräsi Turkin edustalla hukkunut 3-vuotias Alan Kurdi. Hänen ruumiinsa löydettiin turistirannalta. Alan Kurdi kuoli ihmissalakuljettajien veneen kaaduttua matkalla kohti kreikkalaista saarta.

Aleppo Media Centerin Youtubessa julkaiseman videon voi katsoa alta, mutta varoituksen sana: video voi järkyttää.

MINNA KURKI/REUTERS

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje