Niinistön YK-puhe "ei ollut perinteisin" — nosti esille tasa-arvon, ilmaston ja väestönkasvun

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti esille puheessaan niin pandemioiden kuin ilmastonmuutoksen torjuntaa, tasa-arvon parannusta ja väestönkasvun sekä kaupungistumisen uhkia ja mahdollisuuksia. Arkistokuva. KUVA: KIMMO BRANDT

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ei pitänyt tasavallan presidentti Sauli Niinistön YK:n yleiskokouksessa pitämää puhetta ihan perinteisenä.

–Maailmanpolitiikassa ovat viime vuosina suurvaltasuhteet olleet solmussa. Niinistölle olisi ollut perinteisempää käsitellä enemmän turvallisuuspolitiikkaa, jota puheessa oli nytkin toki pikkaisen mukana. Hän käsitteli nyt YK:n toimintaa hyvin laaja-alaisesti, mikä oli hänelle uusi näkökulma, Tiilikainen pohtii.

Niinistö korosti puheessaan rauhanvälitystä niin Lähi-idässä, Afrikassa kuin Itä-Ukrainassa, neuvotteluratkaisua Pohjois-Korean uhoon ydinaseilla, ydinaseriisuntaa sekä terrorismin torjuntaa.

Näiden teemojen ohessa Niinistö nosti esille niin pandemioiden kuin ilmastonmuutoksen torjuntaa, tasa-arvon parannusta ja väestönkasvun sekä kaupungistumisen uhkia ja mahdollisuuksia.

–Kestävän kehityksen saavuttamiseksi on elintärkeää, että kaikilla maailman kansalaisilla on mahdollisuus käyttää seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita. Samaten olisi jokaiselle taattava seksuaalioikeudet ja pääsy kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen pariin, Niinistö puhui.

Tiilikainen näkee Niinistön laaja-alaisen puheen olevan osa YK:n yleiskokouksen teemaa, joka tähtää maailmanjärjestön uudistamiseen.

–Tämän yleiskokouksen henki vaikuttaa olevan uudistusmielinen. Eilen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vaati YK:sta enemmän tehoa irti ja vähemmän byrokratiaa. Myös Niinistö on tavallaan samalla linjalla, mutta ei tuo viestiään esille samalla tavalla kuin Trump. Niinistön puheesta korostuu, että YK on laaja apparaatti ja hän vaatii muun muassa sukupuolten tasapuolista edustusta, Tiilikainen sanoo.

Niinistö korosti esimerkiksi yhteistyön merkitystä maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisussa.

–Uskon vakaasti, että meidän on maailman yhteisönä puututtava globaaleihin haasteisiin ja uhkiin yhteisesti, eikä toimittava vain yksin. Rauha ja turvallisuus, ihmisoikeudet ja kehitys kuuluvat meille kaikille. Vain yhdessä voimme tehdä maailmasta paremman paikan, Niinistö päätti.

OSSI RAJALA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje