Pohjalaisen arkisto

Pääsiäiskokko poltettiin ennen aikojaan Ilmajoella, kyläläiset sisuuntuivat ja kasasivat uuden ennätysajassa: "Ilkivalta kääntyi voitoksi"

Kuvat: Krista Luoma
  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

–Ajattelin, että ei voi olla todellista, Kallio päivittelee.

Alkoi vimmattu puhelinrumba ja pian kyläyhdistyksen aktiivit olivat jo koolla urheilutalon pihassa. Sosiaalisessa mediassa herännyt murhe tapahtuman peruuntumisesta osoittautui turhaksi, sillä päätös uuden kokon kasaamisesta syntyi hetkessä.

–Emme edes miettineet muuta vaihtoehtoa. Päätimme kääntää surkuhupaisan tapahtuman voitoksi. Saimme nopeasti remmiin paikallisen kuljetus- sekä metsäpalveluyrittäjän, ja lisäksi ihmiset ympäri Ilmajokea tarjosivat kokkovärkkiä. Joku toi risuja Ahonkylästä asti, kyläyhdistyksen aktiivi Vesa Tapola kertoo.

Uusi kokko oli pystyssä jo ennen puolta päivää, ja mikä parasta, se oli isompi ja uljaampi kuin tuhottu kokko.

Niin vain kävi, että parissa tunnissa pellolle nousi entistä suurempi kokko. Täytyy todeta, että koko kylä, tai oikeastaan koko Ilmajoki puhalsi yhteen hiileen, Tapola kiittelee.

–Ensireaktio oli negatiivinen, mutta aika pian jo naureskelimme koko asialle. Eikös se ole ollut perinne, että naapurikylien kokkoja käydään polttamassa etukäteen, Kallio toteaa.

Lauantaiaamuna kasattu kokko sytytettiin illalla seitsemältä palamaan. Paikalle kertyi arviolta parisataa kyläläistä ihailemaan pääsiäisvalkeaa. Kokon ennenaikainen palaminen puhutti odotetusti kyläläisiä.

–Kamala juttu, mutta onneksi saimme uuden kokon. Etenkin lapset niin kovasti aina odottavat tapahtumaa. Mitähän on mahtanut mielessä liikkua sillä, joka kokon yöllä sytytti, Tuula Ojanperä pohtii.

Pentti Hirsimäki ja Aliina Mäki-Välkkilä kuulivat aamulla, että kokko oli palanut.

–Heti aamusta alkoi tulla viestejä. Oli lähdettävä itse paikan päälle toteamaan, että näin oli tosiaan tapahtunut, Hirsimäki kertoo.

–Ehdimme jo miettiä, minne menemme kokolle, mutta onneksi tuhoutuneen tilalle saatiin uusi. Kylässä on hieno yhdessä tekemisen meininki, Mäki-Välkkilä kehuu.

Kilometrin päässä urheilutalolta asuva Ari Yrttimaa havahtui paloon jo yöllä, kun hän kuuli sireenien äänet. Lähellä urheilutaloa sattui hieman palon jälkeen tieliikenneonnettomuus. Yrttimaa laski, että onnettomuuspaikalle meni neljä ambulanssia, kaksi paloautoa ja yksi poliisiauto.

–Luulin ensin, että naapurin lato palaa, mutta se olikin kokko. Aamulla tulin paikalle ja onneksi saimme uuden kokon, Yrttimaa toteaa.

Ilmajoen palokunta sai hälytyksen palosta puoli yhden aikaan yöllä. Kokko oli ilmiliekeissä, kun palokunta kävi paikalla. Kokon annettiin palaa loppuun, sillä se oli turvallisessa paikassa, eikä siitä syntynyt vaaraa kenellekään.

MARIKA EIKKULA, SINIKKA VÄLIKOSKI

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli