Palkinto paukahti, sillä Vaasan kouluissa on oikea meininki: Peppu irti pulpetista ja vähintään tunti liikuntaa päivässä

Kuvituskuva/Arkisto
  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Vaasan kaupungin Liikkuva koulu -koordinaattorit Jaakko Saarinen liikuntapalveluista ja Sanna Laulaja suomenkielisestä perusopetuksesta ottivat palkinnon vastaan tiistaina. Myös ruotsinkielisessä perusopetuksessa on oma koordinaattorinsa.

– Toiminnalla pyritään siihen, että jokainen peruskoululainen liikkuu vähintään tunnin päivässä. Näin vähennetään istumista, saadaan oppilaat osallistumaan ja edistetään oppimista, Vaasan kaupungin tiedotteessa todetaan.

Vaasassa koulupäivän aikana ja iltapäivisin järjestetään liikunta- ja kulttuuripainotteista ohjelmaa sekä harrastustoimintaa kaupungin eri toimijoiden sekä urheiluseurojen ja liikuntapalveluita tuottavien yritysten kautta.

– Valittavana on liikunnanohjaajien vetämää Action-toimintaa, sirkusta tanssia ja akrobatiaa, fysioterapeutin antamia ryhtiharjoituksia, kuntosaliharjoittelua, tilallista hahmottamista arkkitehtuurin keinoin, opastusta golfiin, luistelua, jääkiekkoa ja jalkapalloa, kaupungilta kerrotaan.

Vaasan perusopetuksen koulut ovat rekisteröityneet liikkuviksi kouluiksi ja osallistuvat toiminnan järjestämiseen omalla tavallaan. Toimintakulttuuria pyritään muuttamaan aktiivisemmaksi.

– Useissa kouluissa koulupäivien rakennetta on muutettu niin, että on mahdollistettu pitkä välitunti, jolloin jää enemmän aikaa leikeille ja peleille. Lisäksi on panostettu lainattaviin välituntivälineisiin sekä välkkäreiden (oppilaat, jotka ohjaavat muita oppilaita) kouluttamiseen.

Välkkäritoiminnasta on innostuttu monissa kouluissa ja se mahdollistaa oppilaiden osallistumisen Liikkuva koulu -toiminnan suunnitteluun sekä toteutukseen omassa koulussa. Myös opettajia on koulutettu toiminnallisten opetusmenetelmien osalta.

Tavoitteena on edetä pienin askelin, jolloin varmistetaan, että onnistuneet kokeilut vakiintuvat käytännöksi.

Liikkuva koulu -ohjelma on yksi hallitusohjelman osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeista, ja sen rahoituksesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje