Perjantaina kadonnutta Eskoa etsitään yhä – Poliisi pyytää kansalaisia tarkistamaan latonsa

Kuva: Heikki Hakanen
  • Ilkka-Pohjalainen

Etsinnät on nyt maanantaina keskitetty vesistöihin ja ilmasta tehtäviin etsintöihin. Rikoskomisario Matti Tiainen Pohjanmaan poliisista pyytää myös kansalaisia pitämään silmänsä auki. Poliisi toivoo, että ihmiset tarkistaisivat omat latonsa ja muut rakennuksensa.

– Myös kaikista pienimmät paikat, mihin ihminen saattaisi päästä, Tiainen sanoo.

71-vuotias Esko Rinta-Marttila katosi perjantain aikana Lapuan Tiistenjoelta. Rikoskomisario Tiaisen mukaan Rinta-Marttila oli poistunut kotoaan jossain vaiheessa perjantain aikana. Veli teki miehestä katoamisilmoituksen hieman kello 20 jälkeen perjantai-iltana.

Viimeisin varma havainto kadonneesta on perjantaiaamulta kotoaan. Lisäksi poliisilla on yksi melko varma havainto, jonka mukaan Rinta-Marttila nähtiin parin kilometrin päässä kotoaan perjantaina kello 14.30 aikaan.

– Havainto on kotipihasta pari kilometriä länteen.

Poliisin tietojen mukaan kadonneella on lievää liikuntarajoitteisuutta, mutta mies on kuitenkin perusterve ja liikunnallinen.

– Hän on liikkunut maastossa ja lenkkeillyt päivittäin. Ajan kanssa hän voi päästä pitkänkin matkan päähän kotoaan, Tiainen kuvailee.

Poliisi toivoo, että nyt puintien sekä marja- ja metsästyskauden aikaan ihmiset tarkkailisivat normaalia enemmän ympäristöään. Kadonneen löytyessä Tiainen kehottaa ottamaan yhteyttä hätäkeskuksen numeroon 112.

– Samoin jos löytää omaisuutta, jonka arvelee liittyvän kadonneeseen.

Kun ilmoitus katoamisesta tuli perjantai-iltana, poliisi aloitti heti mittavat etsinnät. Aluksi poliisi etsi miestä yhdessä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) kanssa. Kadonnutta etsittiin koko yö, aina kello 5.30 saakka aamulla.

– Sitten pidettiin parin tunnin tauko ja etsinnät jatkuivat jälleen.

Etsinnöissä oli viikonlopun aikana mukana useita viranomaisia ja vapaaehtoisia. Poliisin ja poliisikoirien lisäksi Rajavartiolaitokselta oli mukana lentokone ja helikopteri. Rajavartiolaitoksella oli ilmassa käytössä myös lämpökamera. Puolustusvoimilta tuli 25 virka-apuosaston henkilöä avuksi Niinisalon varuskunnasta.

Erityiskiitoksen poliisi antaa Vapepalle, joka on alusta asti ollut aktiivisena mukana etsinnöissä. Myös kaikki kylän vapaaehtoiset toimivat Vapepan alaisuudessa.

– Kylän naisväki on järjestänyt viikonloppuna ruokahuoltoa Tiistenjoen koululla, kertoo rikoskomisario esimerkkinä kyläläisten aktiivisuudesta.

Etsinnöistä huolimatta Esko Rinta-Marttilaa ei ole löydetty. Maastoetsinnät lopetettiin viikonlopun jälkeen.

Nyt pelastuslaitos katsastaa vesistöjä ja Vapaaehtoinen lentopelastusseura tarkistaa alueita ilmasta käsin.

– Maastoetsinnät aloitetaan heti uudestaan, jos mitään viitteitä sen suuntaisesta tulee, Tiainen huomauttaa.

Rikoskomisario Tiaisen mukaan on silti vielä mahdollista, että kadonnut löytyy elossa. Päivät ovat olleet lämpimiä, eikä yöllä ole ollut pakkasta.

Etsintöjen laatua katsotaan päivä kerrallaan.

– Varmasti ainakin tämä viikko etsitään aktiivisesti. Toivottavasti ei ihan koko viikkoa mene.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli