Persoonallinen kattaus kutsuu juhlimaan

Koivupölkyistä, oksista ja puukorista syntyy herkkä alkukesäinen asetelma. Jalattomat kuohuviinilasit voi palauttaa käytön jälkeen vaikka hiekalla täytettyyn sinkkiämpäriin.
  • Ilkka-Pohjalainen

Keskellä ruokapöytää komeilee kirkkaansininen työkalupakki, joka on vedetty osittain auki. Pakkiin on aseteltu kiviä sekä rullalle kääräistyjä lautasliinoja, joista yhden keskeltä kohoaa komea valkoinen pioni.

Olemme Hämeenlinnan Raatihuoneen kellarissa, jonne Rotisseurs-kokki Pirjo Päivärinta on koonnut Lännen Median pyynnöstä näytille muutaman kattausidean kevään ja kesän juhliin. Hänen mukaansa työkalupakki sopii mainiosti katseenvangitsijaksi vaikkapa rakennusmestariksi tai autonasentajaksi valmistuvan nuoren tai pyöreitä vuosia juhlivan harrastajanikkarin juhlapöytään.

Päivärinta kehottaa miettimään rohkeasti juhlan aihetta sekä juhlittavan päivänsankarin persoonaa.

–On tärkeää, että pöytä on juhlakalun näköinen. Jos kyseessä on maatalouslomittaja, pöydässä voivat olla vaikkapa saappaat, joihin on aseteltu kukkasia. Tietotekniikkapuolen ihmiselle olen joskus tilannut suklaisia hiiriä, jotka olen asetellut juoksemaan tietokoneen ympärille ja päälle.

Keväällä ja kesällä on mukavaa tuoda luonnon vihreys sisälle juhlapöytään. Esimerkiksi koivupölkyistä, hiirenkorvilla olevista koivunoksista ja puukorista saa näyttävän keväisen luontoasetelman.

Päivärinnan esimerkkikattauksessa vihreä juoma on kaadettu rennosti erikokoisiin ja -muotoisiin lasipulloihin ja kuohuviinilaseista on leikattu jalka poikki.

–Tässä voi hyödyntää mitä tahansa kotoa löytyviä mehu-, limsa- tai viinipulloja. Laseiksi käyvät kertakäyttölasit, joista vain jättää jalkaosan asentamatta. Ne voi laittaa pystyyn vaikka sammalella tai hiekalla täytettyyn astiaan. Reikätiilikin on tosi hyvä: yksi tiili maksaa vajaan euron, ja siihen saa monta kivasti pystyyn.

Jalattomissa alkumaljoissa on sekin hyvä puoli, että ne eivät jää pitkin asuntoa lojumaan, vaan ne täytyy käytön jälkeen kerätä niille varattuun astiaan.

Päivärinta vinkkaa, että koristepölkkyjen lisäksi koivusta tai kuusesta voi sahata kiekkoja lautasiksi.

–Tietysti luonnon materiaaleja käytettäessä pitää aina muistaa puhdistaa ne hyvin ennen käyttöä, hän muistuttaa.

Alkumalja tarjoillaan perinteisesti jalkalaseista. Sen voi kuitenkin tarjota ihan yhtä hyvin myös tavallisista matalista laseista - tai vaikka desilitramitoista, kuten Päivärinnan kolmannessa kattausesimerkissä.

–Jos juhlitaan kokkiopiskelijan valmistujaisia, boolin tai mehun voi tarjota kattilasta, josta se nostetaan desimittoihin. Pöydän keskellä voi olla vaikka kokkihattu. Laitoin tähän koristeeksi vispilöitä ja muita kokin työvälineitä sekä minttua, jonka lehtiä vieraat voivat noukkia booliinsa makua antamaan.

Päivärinta kehottaakin käyttämään kattauksissa kauniita, tuoksuvia ja syötäviä yrttejä. Illallispöydässäkään ei tarvita välttämättä näyttävää kukkamaljakkoa. Kukan voi laittaa vaikka servietin väliin.

–Tämän kevään trendi sekä maailmalla että Suomessa on ihanasti tuoksuva eukalyptus, jota saa kukkakaupoista. Oksat pärjäävät pitkään ilman vettä, joten niitä voi heitellä suoraan pöydälle. Omalta pihalta voi vastaavasti käyttää kurttulehtiruusun, tuijan, mahonian tai marja-aronian oksia.

Juomavesikannuun voi laittaa puolestaan vaikka orvokin, sireenin tai omenan kukkia, tai mitä vain luonnosta löytää, kunhan muistaa tarkistaa, että ne ovat syötäviä.

Päivärinta suosii kattauksissaan taide-esineitä, kiviä, käpyjä ja erilaisia siemenkotia.

–Jos on kyse vaikka rakennusmestarista, pöydän keskellä voi olla harjaterästä ja muutama tiili. Puna-musta kattaus sopii puolestaan rokkarille tai goottihenkiselle. Silloin punaisen juomalasin sisälle voi laittaa vaikka mustia turkinpippureita.

Usein kotona harmitellaan, ettei tarjoilua varten ole tarpeeksi pöytiä. Päivärinta kehottaa katsomaan kodin irtaimistoa luovalla silmällä.

–Olen käyttänyt noutopöytänä vanhaa sivusta vedettävää sänkyä tai vesikelkkaa, kottikärryä ja vanhaa vaakaa. Pienen noutopöydän päähän voi hyvin laittaa pari tuolia, joille nostaa lautaset ja ruokailuvälineet. Lasit voivat olla sinkkiämpäreissä. Vaihtoehtoja on paljon.

EIkä kaiken tarvitse suinkaan olla samassa paikassa, vaan kahvit voi kattaa esimerkiksi piirongille ja suolaiset pöytään.

–Yksissä juhlissa booli oli auton takakontissa, viinit kylpyammeessa ja lasit lavuaarissa. Pihasaunaan ja leikkimökkiinkin voi viedä jonkin jutun. Vieraat eivät katso sitä pahalla, vaan oikeastaan muistavat juhlat paljon paremmin. Mielikuvitus peliin vaan! Päivärinta sanoo,

Hän rohkaisee ihmisiä myös käyttämään vuokra-astiastojen sijaan omia, ihania astioitaan, vaikka ne eivät olisikaan kaikki samaa sarjaa.

–Kattauksessa on aivan ihanaa yhdistellä erilaisia juttuja, kunhan niissä on jokin punainen lanka, oli se sitten vaikka väri tai muoto. Silloin kokonaisuudesta ei tule liian sekava, Päivärinta vakuuttaa.

RIIKKA HAPPONEN, TEKSTI ESKO TURUNEN, KUVAT

Juttu on julkaistu lehdessä 27.5.2017.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli