Pitkä ajomatka koitui hotellin kohtaloksi, ja vahingot nousevat miljooniin – tämä kaikki tiedetään Iso-Syötteen tulipalosta

Tulipalo tuhosi Hotelli Iso-Syötteestä puolet perjantaina, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Poliisi tutkii palon syttymissyytä. KUVA: Matti Räty
  • Ilkka-Pohjalainen

Poliisin mukaan hotellin työntekijä oli haistanut savua ja havainnut pohjoispään kattorakenteissa liekkejä. Automaattinen sammutusjärjestelmä oli kytkeytynyt siinä vaiheessa päälle.

Hotellin henkilökunta aloitti palon havaittuaan hotellimajoittujien evakuoinnin. Hotellista evakuoitiin yli 40 majoittujaa, ja heidät sijoitettiin korvaaviin tiloihin.

Sanomalehti Kalevan mukaan pelastuslaitos joutui katkaisemaan sammutustöiden vuoksi alueelta sähköt. Pakkasen takia sekä hotellin asiakkaita että paikallisia evakuoitiin lähialueelle Pikku-Syötteelle, jossa heille järjestettiin majoitusta ja ruokailua.

Yhteensä Iso-Syötteen alueelta evakuoitiin noin sata ihmistä.

Alustavien tietojen mukaan henkilövahingoilta on vältytty.

Pitkä matka sammutuspaikalle koitui hotellin kohtaloksi

Tulipalopaikalle saapui 15 pelastus- ja säiliöyksikköä. Ensimmäisen yksikön saapuminen kesti 43 minuuttia, joten hotellipalo ehti yltyä voimakkaaksi.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Hannu Timonen kertoi Kalevalle, että ensimmäiset yksiköt tulivat paikalle noin puolen tunnin ajomatkan päästä Pudasjärveltä. Noin 140 kilometrin etäisyydeltä Oulusta tulleet yksiköt joutuivat puolestaan ajamaan vaativassa talvikelissä raskailla ajoneuvoilla ja tiellä oli porojakin.

Toinen sammutustöitä hankaloittava tekijä oli Timosen mukaan se, että hotellirakennuksen toisella puolella on jyrkkä rinne. Sinne ei saatu sammutusajoneuvoja lainkaan.

Miljoonien eurojen vahingot

Tulipalosta on aiheutunut mittavat taloudelliset vahingot.

Tuli tuhosi noin puolet hotellirakennuksesta. Sen kokonaispinta-ala oli noin 3 000 neliötä.

Kalevan mukaan hotellin ravintola ja vastaanotto sekä huoltotiloja tuhoutui palossa. Palo ei levinnyt majoitustiloihin, mutta ne kärsivät savu- ja vesivahinkoja.

Hotelli Iso-Syötteen johtaja Juha Kuukasjärvi arvioi Ilta-Sanomille, että vahingot nousevat 5–10 miljoonaan euroon. Hotellin kaikki joulun ajan ja todennäköisesti myös uuden vuoden matkat on peruttu.

Poliisi ei epäile rikosta

Onnettomuustutkintakeskusta (Otkes) ei aio tutkia hotellipaloa.

Huoneistohotellin ravintola- ja huoltotiloja tuhonnut tulipalo ei ylitä Otkesin tutkintakynnystä, sillä se ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Tulipalo ei ollut myöskään rakennuksessa, jossa hotellivieraat yöpyvät.

Oulun poliisilaitos ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitos selvittävät palon syttymissyytä. Tutkinta on vielä alkuvaiheessa. Esitietojen perusteella poliisi ei tällä hetkellä epäile, että paloon liittyy rikosta.

Poliisi tiedottaa tutkinnan etenemisestä joulun jälkeen torstaina 27. joulukuuta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli