Poliisi: Emme ole kieltäneet Pokémon-tapahtumaa

  • Ilkka-Pohjalainen

Ylikomisario Pasi Vuorenmaan mukaan poliisi on sen sijaan halunnut varmistaa tapahtumaan osallistuvien turvallisuuden.

Vuorenmaan mukaan poliisi ei ole huolissaan liikenteen ruuhkautumisesta, kuten alkuperäisessä jutussa kerrottiin , vaan osallistujien liikenneturvallisuudesta.

– Tämä uusi Pókemon -peli on saanut paljon ihmisiä ulos liikkumaan, mikä sinänsä on loistava juttu. Samalla olemme kuitenkin poliisissa huomanneet, että liikenteessä liikkuessa pelaajien huomio keskittyy välillä liiaksi mobiililaitteeseen ja turvallinen liikennekäyttäytyminen jää vähemmälle huomiolle.

Tämä oli osasyynä siihen, että poliisi ohjeisti Pókemon -tapahtuman järjestäjää etukäteissuunnitteluun ja ilmoituksen tekemiseen kyseisestä tilaisuudesta.

Kokoontumislain mukaan järjestäjän on tehtävä yleisötilaisuuden järjestämisestä kirjallinen ilmoitus järjestämispaikan poliisille vähintään viisi vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista.

Poliisi voi hyväksyä myöhemminkin tehdyn ilmoituksen, jos tilaisuuden järjestämisestä ei aiheudu haittaa yleiselle järjestykselle eikä määräajan laiminlyönti vaikeuta kohtuuttomasti poliisille lain mukaan kuuluvien tehtävien täyttämistä.

Vuorenmaan mukaan tässä tapauksessa poliisi neuvoi järjestämiseen liittyvistä vaatimuksista ja olisi ollut valmis ottamaan ilmoituksen käsittelyyn, mikäli järjestäjällä olisi ollut tähän valmiuksia.

Pelastuslain mukaan yleisötilaisuuden pelastussuunnitelmassa on arvioitava tilaisuuden riskit. Niiden perusteella määritellään turvallisuusjärjestelyt sekä toteuttamisesta vastaaville ja tilaisuuteen osallistuvalle yleisölle annettavat ohjeet onnettomuuksien ehkäisemiseksi ja onnettomuus- ja vaaratilanteessa toimimiseksi.

Yleisötilaisuuden pelastussuunnitelma on toimitettava alueen pelastusviranomaiselle viimeistään 14 vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista.

Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta toteaa, että pelastussuunnitelma on laadittava yleisötilaisuuteen tai tapahtumaan, jossa arvioidaan olevan samanaikaisesti vähintään 200 henkilöä.

– Kuten jutussa todetaan, järjestäjä on odottanut tapahtumaan asetuksessa mainittua rajaa enemmän ihmisiä, jonka vuoksi poliisi on ohjeistanut järjestäjää pelastussuunnitelman tekemiseen, Vuorenmaa sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli